• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Tips (0)

Schilfertjes: hoe ze kwijt te raken?

Schilfertjes: hoe ze kwijt te raken?

Schilfertjes, of met de wetenschappelijke naam pityriasis capitis, en ook nog roos of hoofdroos genoemd, is een veel voorkomende aandoening. Een op de drie personen zegt er last van te hebben.

Hoofdroos is erg hardnekkig en vraagt een aangepaste behandeling om er definitief van af te raken.

Hoe gaan we de strijd aan tegen schilfertjes?

Hoofdroos of schilfertjes: een te snelle vernieuwing van de hoofdhuid

Hoofdroos ontstaat als de cellen van de hoofdhuid te snel worden aangemaakt en bij het afsterven loskomen in de vorm van een fijn wit poeder of kleine klontertjes vet.

Let wel dat de toestand van het haar niet te verwarren is met slecht onderhoud van het haar. Een shampoo of hairconditioner die niet grondig uit het haar is gespoeld kan bijvoorbeeld op het haar blijven zitten en zich vermengen met stofjes of stukjes vuil. Daardoor vormen zich kleine witte, jeukende afzettingen die op hoofdroos lijken (maar het gaat natuurlijk om iets heel anders).

Twee types hoofdroos: droog en vet

 • Droge hoofdroos gaat niet vastkleven op de hoofdhuid en is uiteindelijk maar gênant vanuit een esthetisch oogpunt.
 • Vette hoofdroos daarentegen is veel groter en gaat vaak wel aan de hoofdhuid plakken, wat tot nogal wat problemen leidt.
  Het kan op de duur jeuk geven of zelfs haaruitval veroorzaken, omdat de hoofdhuid niet meer kan ademen (stikt). Roos is trouwens ook een ideale voedingsbodem voor schimmels.

 

Schilfertjes: welke behandeling?

Het eerste wat u moet doen om hoofdroos (droog of vet) te genezen of te voorkomen is er een strikte hygiëne op nahouden en uw haar zo vaak als nodig wassen (elke dag een wasbeurt is, in tegenstelling tot de gangbare opvatting, niet schadelijk).

Bij droge hoofdroos volstaan de traditionele lotions, crèmes en shampoos tegen roos over het algemeen om het proces te stoppen. Deze producten zijn gemaakt op basis van jeneverbesolie en koolteer, selenium, zink enz. Ze maken de kleine huidschilfers los en vertragen de aanmaak van nieuwe cellen.
Bij vette hoofdroos moet u ook inwerken op de productie van de talg. Soms is ook een behandeling met schimmeldodende stoffen en salicylzuur nodig om het bovenste laagje van de hoofdhuid los te weken. In geval van jeuk moet u naar een dermatoloog gaan.

Een behandeling moet minstens een twaalftal dagen duren om effect te hebben: was uw haar twee keer per week met de geschikte shampoo. Wrijf het haar ermee in en laat minstens vijf minuten inwerken.

Hoofdroos is erg hardnekkig en kan altijd terugkeren, vooral omdat er heel wat factoren zijn die ervoor bevorderlijk zijn (stress, hormonale veranderingen, gebrekkige hygiëne, overmatig gebruik van haargels en andere haarproducten, enz.).
In dat geval stopt u met de behandeling die u al geprobeerd hebt, of consulteert u zelfs een dermatoloog

Bijgewerkt door Muriel Luypaert, schoonheidsjournaliste op 22/04/2014
Origineel artikel geschreven door op 14/11/2006

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten