• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Raadplegingen (1253)
 • Commentaren (0)

Schildklierziekte

Duur: 
1,65 minuten

Vous devez installer le plugin flash et activer le javascript pour visualiser ce contenu

De schildklier is een van de klieren van het hormonenstelsel. De klier heeft de vorm van een vlinder en bevindt zich aan de voorkant van de hals. De klieren van het hormonenstelsel sturen door de chemische stoffen, hormonen, die ze afscheiden een groot aantal lichaamsfuncties aan. De hormonen worden afgescheiden in de bloedsomloop, waarin ze circuleren en de functies van bepaalde organen en orgaansystemen regelen.

De hormonen die in de schildklier worden geproduceerd regelen het gebruik van energie in lichaamscellen en de snelheid waarmee de stofwisseling plaatsvindt. Deze klier heeft ook invloed op de snelheid waarmee haar en botten groeien, het lichaamsgewicht, het temperatuurs- en energieniveau en het functioneren van het hart en de spijsvertering. Schildklierziekte is, vooral bij vrouwen, een veel voorkomende hormonenstoornis.

Hypothyreoïdie, dat wil zeggen een traag werkende schildklier, is een aandoening waardoor de schildklier te weinig hormonen aanmaakt, zodat het lichaam niet optimaal kan functioneren. Symptomen zijn bijvoorbeeld dunne, breekbare nagels en haren, gewichtstoename, vermoeidheid, trage hartslag, constipatie en kougevoeligheid.

Hyperthyreoïdie, dat wil zeggen een te snel werkende schildklier, is een aandoening waardoor de schildklier te veel hormonen aanmaakt. Symptomen zijn bijvoorbeeld haarverlies, gewichtsverlies, versnelde hartslag, nervositeit, veelvuldige stoelgang, transpireren en, bij vrouwen, onregelmatige menstruatie.

Een arts constateert een schildklieraandoening door de symptomen van een patiënt te beoordelen, de hals te bevoelen en te controleren of de schildklier veranderd is. Ook worden door middel van bloedonderzoek de gehaltes van de in het lichaam circulerende schildklierhormonen bepaald.

Artikel gepubliceerd door op 17/01/2011

Vindt u deze video interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de ekna
Door ekna 02/02/11 - 11.41
ik heb congenitale hypothyroidie. ik wil in contact komen met mensen die dit ook  hebben 

Uw interactief gedeelte over Schildklierziekten

Neem deel aan de meest recente discussies

 • ik heb ook problemen met mijn schildklier zou met iemand in contact willen komen die het zelfde ...

  Par feroz 10/02/2013 - 12h34

  1
  antwoord
  2473 raadplegingen
 • ik heb congenitale hypothyroidie. ik wil in contact komen met mensen die dit ook  hebben

  Par ekna 02/02/2011 - 11h41

  1
  antwoord
  2473 raadplegingen
 • ik heb congenitale hypothyroidie. ik wil in contact komen met mensen die dit ook  hebben

  Par ekna 02/02/2011 - 11h41

  1
  antwoord
  2473 raadplegingen

Bekijk ook