• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  18 mening
 • Raadplegingen (7125)
 • Commentaren (0)

Schildkliermedicijnen

Duur: 
1,75 minuten

Vous devez installer le plugin flash et activer le javascript pour visualiser ce contenu

De schildklier heeft de vorm van een vlinder en bevindt zich aan de voorkant van de hals. In de schildklier bevinden zich miljoenen follikels (blaasjes). Deze follikels produceren hormonen die door alle lichaamscellen worden gebruikt.

In de follikel bindt het eiwit thyroglobuline zich aan jodium. Daarbij splitst de thyroglobuline zich en vormt hormonen. Hypothyreoïdie, dat wil zeggen een traag werkende schildklier, is een aandoening waardoor de schildklier te weinig hormonen aanmaakt om de cellen optimaal te laten functioneren. Hyperthyreoïdie, dat wil zeggen een te snel werkende schildklier, is een aandoening waardoor de schildklier te veel hormonen aanmaakt. Dit verstoorde evenwicht in de hormoonproductie kan leiden tot symptomen die veel verschillende organen in lichte tot ernstige mate kunnen aantasten.

Wanneer zich niet voldoende thyroglobuline-eiwitten aan jodium binden, worden er te weinig hormonen geproduceerd. Dan is er sprake van hypothyreoïdie. Voor de behandeling van hypothyreoïdie worden hormoonvervangende medicijnen gebruikt, om de hormoonspiegels weer op normaal niveau te brengen.

Wanneer zich te veel thyroglobuline-eiwitten aan jodium binden, worden er te veel hormonen geproduceerd. Dan is er sprake van hyperthyreoïdie. Hyperthyreoïdie wordt behandeld met medicijnen die zich aan jodium binden en de hormoonproductie gedeeltelijk blokkeren, waardoor de hormoonspiegel tot een normaal niveau daalt.

Artikel gepubliceerd door op 17/01/2011

Vindt u deze video interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de ekna
Door ekna 02/02/11 - 11.41
ik heb congenitale hypothyroidie. ik wil in contact komen met mensen die dit ook  hebben 

Uw interactief gedeelte over Geneesmiddelen

Neem deel aan de meest recente discussies