• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  6 mening
 • Commentaren (0)

Schildklieraandoeningen

Schildklieraandoeningen
Ongeveer 1 miljoen Belgen hebben last van de schildklier. Er bestaan talrijke schildklieraandoeningen, van een tekort (hypothyroïdie) tot een teveel (hyperthyroïdie) aan schildklierhormonen. In bepaalde gevallen kan de schildklier toenemen in volume en ontstaat een kropgezwel (goiter). In de schildklier kunnen zich ook noduli vormen; meestal gaat het om een kyste of goedaardig adenoom en zeldzamer om schildklierkanker. Een nodule of goiter kan samengaan met een normale concentratie schildklierhormonen.

De schildklier is een endocriene klier (die hormonen produceert en secreteert) die zich aan de basis van de hals bevindt. De schildklierhormonen tri-jodothyronine (T3) en thyroxine (T4) werken in op talrijke organen, zoals de spieren, het hart, het zenuwstelsel, het maagdarmkanaal, enz. Ze verhogen het zuurstofverbruik door de cellen en dus het energieniveau. Deze hormonen worden gesynthetiseerd uitgaande van het jodium afkomstig van de voeding. Deze hormonen worden in functie van de behoeften van het lichaam afgescheiden onder invloed van de hypofyse (een kleine klier aan de basis van de schedel, verbonden met de hersenen) die thyreostimuline of TSH aanmaakt. TSH stimuleert de schildklier als de concentratie schildklierhormonen in het bloed daalt. Als de concentratie T3 en T4 stijgt, wordt de secretie van TSH door de hypofyse op "rust gesteld".

Welke zijn de oorzaken van schildklieraandoeningen?

- Hyperactiviteit van de schildklier. Een frequente oorzaak van hyperthyroïdie is de ziekte van Basedow, veroorzaakt door auto-antistoffen (antistoffen geproduceerd door de patiënt zelf) die leidt tot een verhoogde synthese van schildklierhormonen. Een teveel aan jodium, met name veroorzaakt door de inname van bepaalde jodiumhoudende geneesmiddelen (geneesmiddelen tegen hypothyroïdie, bepaalde geneesmiddelen tegen hartritmestoornissen) kunnen een reversibele hyperthyroïdie veroorzaken. Een goiter kan te wijten zijn aan een ontsteking van de schildklier of thyroiditis.- Een slechte werking van de schildklier. De ziekte van Hashimoto is één van de frequentste oorzaken van hypothyroïdie; bij deze auto-immuunziekte worden auto-antistoffen tegen de schildklier geproduceerd, hetgeen op lange termijn kan leiden tot een onvoldoende synthese van schildklierhormonen. De hypothyroïdie kan het gevolg zijn van 1) heelkundige verwijdering van de schildklier, een behandeling die aangewezen is in geval van kanker, 2) thyroiditis of 3) radiotherapie voor een kanker in de halsstreek. Hypothyroïdie is veel minder vaak te wijten aan de hypofyse, die de schildklierfunctie niet langer kan controleren.- Tumoren. Een goedaardige tumor of schildkliernodule of een schildklierkanker kunnen resulteren in een hypersecretie van schildklierhormonen.

Praktische wenken

Een jodiumgebrek kan worden voorkomen door de consumptie van gejodeerd tafelzout.De dagelijkse inname aanbevolen door de internationale instanties bedraagt :• 0-12 maanden: 50 mg• 1-6 jaar: 90 mg• 7-12 jaar: 120 mg• meerdere dan 12 jaar: 150 mg• Zwangerschap en borstvoeding: 200 mg Normaal gezien zou de voeding in onze dagelijkse behoeften moeten voorzien, maar precies daar wringt het schoentje! In België bedroeg de inname van jodium bij volwassenen en adolescenten in 1992 gemiddeld 50 à 60 mg/dag, dit is 2- tot 4-maal minder dan de aanbevolen dosis. De inname van jodium is bijzonder laag bij zwangere vrouwen in het Brusselse: in meer dan 90% van de gevallen minder dan 100 mg/dag. Dit leidt tot de ontwikkeling van goiter bij ongeveer 10 % van de vrouwen tijdens de zwangerschap, gepaard gaande met tekenen van schildklierstimulatie. Dit verklaart de hogere frequentie van schildklieraandoeningen bij vrouwen dan bij mannen in ons land. Bij pasgeborenen bedraagt de gemiddelde concentratie van jodium in de urine 4,8 mg/dl in België versus 15 mg/dl in Toronto en 18 mg/dl in Los Angeles, waar de inname van jodium normaal is. Welnu, schildklierhormonen spelen een kapitale rol in het metabolisme van de cellen, meer bepaald in de hersenen. Deze ontwikkeling vindt vooral plaats tijdens het foetale leven tot het einde van het derde levensjaar. In geval van een tekort of grotere behoefte (adolescenten, zwangerschap) wordt dus aanbevolen meer jodium in te nemen door de consumptie van jodiumhoudende producten: zeewier (gebruikt bij de bereiding van tussengerechten op basis van melk), kabeljauw, gerookte haring, soja, schaaldieren, prinsessenboontjes, kolen, zuivelproducten, eieren.Controle Deze is nodig bij een behandeling met geneesmiddelen die een hypo- of hyperthyroïdie kunnen veroorzaken (amiodaron, lithium, substitutieschildklierhormonen). In geval van tekenen van schildklierlijden zal de arts de dosis wijzigen of zelfs bepaalde geneesmiddelen afschaffen.Genetische factoren opsporen. Gezien de zeldzame gevallen van familiale schildkliermergkanker moet worden gezocht naar familiale antecedenten.

Artikel gepubliceerd door op 18/03/2002

Bronnen: Medica Press

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Ziekten en aandoeningen, rubriek Bloed, stofwisseling, allergies, andere ziekten

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming

Uw interactief gedeelte over Schildklierziekten

Neem deel aan de meest recente discussies

 • ik heb ook problemen met mijn schildklier zou met iemand in contact willen komen die het zelfde ...

  Par feroz 10/02/2013 - 12h34

  1
  antwoord
  2479 raadplegingen
 • ik heb congenitale hypothyroidie. ik wil in contact komen met mensen die dit ook  hebben

  Par ekna 02/02/2011 - 11h41

  1
  antwoord
  2479 raadplegingen
 • ik heb congenitale hypothyroidie. ik wil in contact komen met mensen die dit ook  hebben

  Par ekna 02/02/2011 - 11h41

  1
  antwoord
  2479 raadplegingen

Bekijk ook

GIDS ZIEKTEN EN AANDOENINGEN
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden