Scheurmond of mondhoekkloven

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/09/2017 - 12h12
-A +A

Hebt u kloven, rode plekken of wondjes in de mondhoeken?

Scheurmond – of mondhoekkloven - is te wijten aan een invasie van deze plooitjes door schimmels of bacteriën. De oorzaken, gevolgen en remedies van mondhoekkloven in de winter en het hele jaar door.

PUB

Wat zijn mondhoekkloven precies?

Mondhoekkloven wijzen op een kolonisering van de mondhoeken door schimmels of bacteriën. Het resultaat is onesthetisch en ook vaak pijnlijk. Scheurmond veroorzaakt namelijk rode plekken, pijn, barstjes, kloven, korsten en in de ergste gevallen zelfs zweren.

Meestal is deze eczeemachtige ontsteking te wijten aan:

 • De candida-schimmel (vandaar dat men het bij scheurmond vaak heeft over een candida- of schimmelinfectie).
 • De staphylococcus aureus, dat is een bacterie.

Mondhoekkloven: een huidprobleem

De microben kunnen meestal pas in de huid van de mondhoeken dringen als de opperhuid broos geworden is door een of meerdere factoren:

 • De huid is extreem droog, van nature of door inname van geneesmiddelen.
 • De huid is net permanent vochtig door de aanwezigheid van speeksel– bij baby’s die de hele dag een fopspeen in de mond hebben, of bij mensen die heel vaak de lippen natmaken.
 • Ingezakte lippen en mondhoeken, waardoor wrijvingen van de huid ontstaan. Die inzakking kan door de leeftijd komen of door een onaangepaste tandprothese.
 • Hoge zuurtegraad van het speeksel, zoals bij gastro-oesofagiale reflux.
 • Kloven of barstjes door de koude.

Ook herhaaldelijke bezoeken aan de tandarts - waarbij de mond gedurende lange tijd wijd geopend is - kunnen de mondhoeken aantasten en zo mondhoekkloven in de hand werken!

Een broze huid alleen veroorzaakt nog geen mondhoekkloven. Er moeten ook microben in de buurt zijn, en wel heel veel. Dit fenomeen kan zelf te wijten zijn aan:

 • Een slechte mondhygiëne bijvoorbeeld.
 • Een verzwakt  afweersysteem (mondhoekkloven treden vaak op bij de inname van Immunomodulerende geneesmiddelen of bij vitaminetekort bijvoorbeeld).

Hoe worden mondhoekkloven behandeld?

De behandeling van mondhoekkloven is over het algemeen vrij eenvoudig.

 • Bij beginnende en lichte scheurmond kunnen hygiënetips volstaan zoals hydratatie van de huid en een onberispelijke mondhygiëne.
 • Als het probleem al langer aansleept, kan een arts medicatie tegen scheurmond geven. Dat zal een hydraterende crème zijn met een antibioticum in of een schimmelwerend middel, al naargelang welke ziektekiem er aan de basis ligt.
 • Op langere termijn komt het er natuurlijk op aan de factoren voor scheurmond uit te schakelen en zo herhaling te voorkomen.

Mondhoekkloven kunnen heel hardnekkig zijn, bijvoorbeeld bij mensen met een sterk verzwakt afweersysteem zoals bij aids of syfilis. Dan is er een veel agressievere behandeling nodig.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 21/12/2012 - 13h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/09/2017 - 12h12

Dr Véronique Failla, dermatoloog, CHU de Liège

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Perlèche: een candida-infectie van de mondhoeken Gepubliceerd op 29/05/2012 - 17h16

Perlèche , ook candidiasis of candidose genoemd, is een infectie die veroorzaakt wordt door de candida-schimmel . De plaats waar deze aandoening opduikt is kenmerkend: aan de mondhoeken , waar het altijd warm en vochtig is...

Mycoses, niet zo erg maar wel hardnekkig! Geüpdatet op 20/05/2003 - 00h00

Mycoses zijn aandoeningen die te wijten zijn aan in de natuur vaak voorkomende schimmels. De ontwikkeling ervan op de huid of op het slijmvlies resulteert meestal in een verandering in het lokale evenwicht door een uitwendige (irritatie, maceratie) o...

Hoe uw lippen te beschermen in de winter? Gepubliceerd op 25/02/2015 - 08h41

Een mooie mond begint met soepele en goed gehydrateerde lippen . Maar ‘s winters drogen ze makkelijk uit door de kou en de verwarming... De oplossing? Leg in elke kamer een hydraterende balsem en zet een kruidenthee binnen handbereik!

Digestieve candidoses Geüpdatet op 26/08/2003 - 00h00

Candida albicans is een vrij courante aandoening die veroorzaakt wordt door een schimmel. Candidoses wijzen vaak op een verzwakt organisme. Ze kunnen voorbijgaand en lokaal zijn, maar ook langduriger zijn en tot een sterk verminderde afweer leiden. Z...

Meer artikels