• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Sauna of hammam: wat is het verschil?

Sauna of hammam: wat is het verschil?

De warmte in een sauna of hammam werkt ontspannend en zuivert het lichaam.

Zo’n warmtebad wekt een behaaglijk gevoel op, maar het heeft ook andere heilzame effecten.

Warmte en zweten

Door de warmte in een hammam of sauna begint de klant al gauw fel te zweten en krijgt hij een algemeen ontspannen gevoel. De huidporiën gaan open en de afvalstoffen kunnen beter worden afgevoerd. Een hammam of sauna kan vanuit esthetisch oogpunt zuiverend werken, maar het kikkert ook op - na een zware fysieke inspanning - en werkt ontspannend.

Zowel de hammam als de sauna hebben gunstige effecten op de huid en het moreel en helpen de spieren ontspannen. De sauna versterkt ook het afweersysteem en maakt ons weerbaarder tegen agressies zoals stress, infecties, koude, enz.. De sauna heeft ook een positief effect bij spierpijn, reuma en huidproblemen.

De hammam van zijn kant maakt door de hete stoom de luchtwegen vrij en helpt zo verkoudheden en hoest tegengaan.

Maar wie denkt dat de sauna of hammam helpt vermageren, heeft het mis. Een regelmatig bezoek aan de sauna of hammam bevordert wel het welbevinden waardoor u er betere leefgewoonten op na gaat houden op het vlak van voeding, lichaamsbeweging of gedrag (alcohol, roken, enz.).

Hammam of sauna: vochtige of droge warmte?

Hammam
De hammam is een heel oud gebruik dat teruggaat op de Romeinse thermen. Later heeft de techniek zich verder ontwikkeld in de Oosterse landen. De hammam verspreidt vochtige warmte via stoom. Die kan tot 50°C oplopen. De fijne waterdruppeltjes geleiden beter dan de lucht. Daardoor kan de warmte heel heet aanvoelen of soms zelfs moeilijk te verdragen zijn, ook al is de temperatuur minder hoog dan in de sauna. Hammams zijn grote ruimten waarvan de wanden volledig bekleed zijn met mozaïek of faience en waar de atmosfeer (nevel) fysiek en geestelijk ontspannend werkt.

Sauna
De sauna is een recenter fenomeen dan de hammam en is ontstaan in de Scandinavische landen. De sauna is een kleine houten, knusse cabine die is uitgerust met houten banken. De warmte in een sauna is droog en kan tot 90°C oplopen. De vochtigheidsgraad bedraagt nooit meer dan 30 %. De warmte wordt traditioneel verspreid door een kachel (hout, gas, elektrisch of een infraroodradiator) en wordt in stand gehouden door stenen (vulkanisch gesteente) waarop regelmatig water wordt gegoten.

Artikel gepubliceerd door op 24/11/2014

Bronnen: Demoulin G., Le sauna : paix, détente, bien-être. Éditions H. Pinson, Les Sables d’Olonne.

Vindt u het artikel interessant?