Sarcoïdose

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

Vroeger ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann; aandoening van onbekende oorsprong, gekenmerkt door de aanwezigheid van korrelvormige, niet-kazende vormsels (epitheloïde granulomen), ontstaan uit dekweefsel in lymfklieren, longen en andere organen.

Meestal wordt het vermoeden van sarcoïdose opgewekt door het vinden van afwijkingen in de borstholte. Van alle organen in de borstholte zijn naast de lymfklieren de longen het gevoeligst. Dubbelzijdige aandoening van de klieren of longweefsel is regel, enkelzijdige sarcoïdose is zeldzaam. De lymfklierzwellingen gaan later gepaard met vele kleine infiltraatjes in de longen. De klierzwellingen kunnen ook afzonderlijk voorkomen, terwijl ook longafwijkingen worden gezien zonder lymfkliervergroting.

De behandeling bestaat uit specifieke geneesmiddelen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Sarcoïdose: nog altijd een mysterie Gepubliceerd op 13/03/2012 - 11h10

Sarcoïdose is een vage ontstekingsziekte die elk orgaan kan treffen, maar het toch vooral gemunt heeft op de longen . Ze is sluipend, verloopt vaak zonder symptomen (latent) en wordt meestal ontdekt naar aanleiding van een röntgenfoto van de longen.

Organen schenken = leven schenken Geüpdatet op 16/03/2004 - 00h00

Orgaan- en weefseltransplantaties kunnen het leven redden of de levenskwaliteit verhogen van tal van patiënten met ernstige aandoeningen. In België geldt op dat vlak het principe "zwijgen is toestemmen".

Wat zijn de symptomen van tongkanker? Gepubliceerd op 29/12/2015 - 11h49

Tongkanker komt veel voor. Hij treft meestal het beweeglijke deel van de tong , maar soms ook de basis van de tong . In dit laatste geval is tongkanker erger, aangezien hij dan later ontdekt wordt. We doen er bijgevolg allemaal goed aan de symptomen...

Meer artikels