Samen eten, een traditie met veel voordelen voor het gezin

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 11/10/2017 - 12h03
-A +A

Samen eten met het gezin was vroeger een van de hoogtepunten van de dag. Sinds enige tijd is die gewoonte bij heel wat mensen echter in onbruik geraakt. Hoewel samen met het gezin eten een beetje organisatie vraagt, toch zijn dit bevoorrechte gelegenheden met talrijke voordelen voor de gezinsleden.

PUB

Aan tafel... leren

Het avondmaal is een van de zeldzame gelegenheden waarbij het volledige gezin samen rond de tafel kan zitten. Het gaat dus niet alleen om samen eten, maar ook om de kans om te praten, gedachten uit te wisselen of elkaar in vertrouwen iets te vertellen. De gezamenlijke maaltijd, die rijk is aan leermomenten, maakt ook deel uit van de geestelijke ontwikkeling en het taalleerproces van de allerkleinsten. Bovendien is de gelegenheid geschikt voor de uitwisseling van ideeën en voor het nauwer aanhalen van de familiebanden. Gezinnen waar de gemeenschappelijke maaltijd een dagelijks ritueel is, tonen een grotere onderlinge samenhang en een meer ontwikkeld gevoel voor de familie.
 

Gezondere maaltijden

Als we verschillende onderzoeken mogen geloven, gaan gezellig samen eten en goede voedingsgewoonten meestal samen. Het is blijkbaar zo dat gezinnen die samen eten er ook gezondere eetgewoonten op nahouden. En dat is te merken op de weegschaal! Na het volgen van 4.300 kinderen, hebben onderzoekers van de Universiteit van Alberta vastgesteld dat kinderen die minstens driemaal per week de hoofdmaaltijd samen met het gezin namen, minder last hadden van overgewicht en obesitas. Tijdens deze maaltijden, eet men bovendien trager dan wanneer men alleen eet, wat gepaard gaat met een betere spijsvertering.
 

Samen eten beschermt tegen voedingsstoornissen

Elke avond of elke middag samen rond de tafel zitten maakt het de ouders mogelijk nauwer met hun opgroeiende kinderen om te gaan en tegelijkertijd in het oog te houden wat en hoeveel ze eten. Dit is zeer belangrijk wanneer men weet dat tijdens de puberteit het aantal eetstoornissen, zoals anorexia, gevoelig stijgt. Een studie uitgevoerd bij 2.516 Amerikaanse jongeren toont wat dat betreft aan dat meisjes die minstens vijf maaltijden per week samen met het gezin nemen, 30% minder risico lopen om na de maaltijd te gaan braken of om diuretica te nemen om te vermageren.
 

Samen eten? Ja, maar dan wel zonder tv!

Heel wat mensen kijken naar de televisie tijdens de maaltijden, maar is dat wel een goed idee? Neen, zeggen de specialisten. Een onderzoek uitgevoerd in New York toont aan dat mensen die tijdens de maaltijden naar de televisie kijken, minder fruit en groenten eten. Een fenomeen dat in de toekomst gevolgen zal hebben, vermits eetgewoonten op zeer jonge leeftijd aangekweekt worden. Daar komt nog bij dat wie naar de televisie kijkt minder aandacht besteedt aan wat hij eet. In die omstandigheden is het ook moeilijker te merken wanneer men verzadigd is. Het gevolg daarvan is dat men ofwel te veel, ofwel te weinig eet. In dit laatste geval, zal men sneller geneigd zijn om tussendoor iets te zoeken, in de koelkast of in de koekjestrommel, om te knabbelen.
 

Initialement publié par Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste le 28/04/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 11/10/2017 - 12h03

CMAJ. september 2005; Journal of Nutrition Education and Behavior, maart/april 2009; Arch Pediatr Adolesc Med 2008; J Am Diet., 2007.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
De kunst van het ontvangen Geüpdatet op 03/08/2004 - 00h00

U hebt vrienden uitgenodigd bij u thuis en wilt uw beste beentje voorzetten: hun een heerlijk aperitief en een dito menu voorschotelen, uw mooiste servies uit de kast halen, kortom: ervoor zorgen dat alles "pico bello" is. Da's normaal en sympathiek,...

Feesten, stress en gewicht Geüpdatet op 19/12/2006 - 00h00

Kerstmis en Nieuwjaar zijn de periode bij uitstek om te feesten, maar de feestvreugde dreigt soms te worden vergald omdat we door zoveel dingen overstelpt worden. Een paar voorbeelden (in willekeurige volgorde): eten klaarmaken voor het gezin, feestm...

Meer artikels