Salivatandsteen

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Neerslag van onoplosbare zouten op de tanden, die regelmatig door de tandarts dient te worden verwijderd. Het speekseltandsteen is geel of bruin en zit vrij los tegen de tand of het slijmvlies van het tandvlees. Dit tandsteen is een neerslag uit het speeksel en bestaat uit calciumfosfaat. Het slaat neer tegenover de uitgangen van de speekselklieren, namelijk aan de wangzijde van de bovenkiezen en aan de tongzijde van de onderste snijtanden.

Micro-organismen kunnen de alkaliniteit van het speeksel bevorderen, waardoor tandsteen vermengd met voedselresten en kolonies micro-organismen zich tegen de tanden afzet. Vitaminetekort en leveraandoeningen kunnen de calciumfosfaatbalans verstoren. Een onaangename reuk uit de mond ontstaat vaak door het tandsteen dat achter de onderste snijtanden zit. Ook tandvleesontstekingen ontstaan vaak door tandsteenvorming.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Natuurlijke remedies tegen tandplak Geüpdatet op 13/06/2014 - 12h30

Een tandenborstel en een fluorhoudende tandpasta voor de dagelijkse poetsbeurt zijn de basis van een goede mond- en tandhygiëne. Maar naast het aanbevolen jaarlijkse bezoek aan de tandarts voor - op zijn minst - het verwijderen van tandsteen bestaan...

Hoe krijg je stralende tanden? Gepubliceerd op 04/05/2016 - 10h25

Advies van een specialist om een stralende glimlach te hebben en om in de mate van het mogelijke vlekken en vergeling van de tanden te voorkomen.

Meer artikels