's Nachts opstaan om te plassen: nycturie kan je leven ernstig verstoren

Geüpdatet door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/09/2012 - 11h32
-A +A

Slaap is onontbeerlijk voor ons lichamelijk en psychisch welzijn, op voorwaarde natuurlijk dat het om een verkwikkende slaap gaat. Blijkt nu dat meer dan 50% van de vrouwen en mannen ouder dan 50 jaar minstens eenmaal per nacht opstaat om te gaan plassen.

Nycturie is de voornaamste oorzaak van verstoring van de nachtrust. Onnodig te vermelden dat dit ernstige gevolgen kan hebben voor de levenskwaliteit.

PUB

Nycturie: veelvuldige urinelozingen

Een volwassene produceert gewoonlijk 1 à 2 liter urine per maaltijd en gaat daarvoor gemiddeld 4 tot 6 maal per dag naar het toilet. Normaal gezien zou een volwassene 's nachts niet moeten opstaan om te plassen, vermits de hoeveelheid 's nachts geproduceerde urine twee- tot viermaal lager ligt dan overdag. Volwassenen die 's nachts regelmatig of systematisch wakker worden om te plassen, lijden misschien aan nycturie, een stoornis waarbij urinelozingen 's nachts weinig of niet verminderen en soms zelfs overvloediger zijn dan overdag. Deze complexe aandoening, die evenveel vrouwen als mannen treft, komt steeds vaker voor naargelang men ouder wordt.

Wanneer nycturie levenskwaliteit verstoord...

In Zweden werd een onderzoek uitgevoerd bij de beroepsactieve bevolking. Daaruit bleek dat mensen die 's nachts één of meerdere keren opstaan om te plassen, overdag minder energie en levenslust uitstralen, wat dan weer leidt tot een verminderde productiviteit op het werk en een verstoorde levenskwaliteit ten opzichte van collega's die het geluk hebben om 's nachts ononderbroken te kunnen slapen. Je kunt dus ontegenzeglijk beweren dat slaapstoornissen op een of andere manier de economie heel veel geld kosten. Een buitengewone vermoeidheid veroorzaakt door een aandoening als nycturie heeft een negatieve impact op de prestaties van de patiënt overdag.

Het verlies aan productiviteit door nycturie wordt geschat op 9,2%.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 29/05/2007 - 00h00 en geüpdatet door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/09/2012 - 11h32

Perscommuniqué "Wanneer je meerdere keren per nacht wakker wordt om te plassen, kan je je overdag alleen maar moe voelen", naar aanleiding van de Internationale Dag van de Slaap, 21 maart 2007. Kobelt G, Borgström F, Mattiasson A. The impact of nocturia on individuals. A pilot study in Sweden, BJU Int 2003. Asplund R, Aberg H. Nocturnal micturition, sleep and well-being in women of ages 40-64 years. Maturitas 24 1996: 73-81.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Nierstenen: wat te drinken, wanneer, en hoeveel? Gepubliceerd op 21/09/2012 - 16h13

Nierstenen of urinaire lithiasis is een aandoening die bijna 7% van de bevolking treft, en mensen die er eenmaal mee te maken krijgen, hervallen ook vaak. Er zijn diverse oorzaken, maar drinken is in alle gevallen de beste remedie.

Snurken en slaperigheid veroorzaken ongevallen Geüpdatet op 03/02/2002 - 00h00

Nachtelijke ademhalingsstoornissen (snurken) met daardoor slaperigheid overdag verhogen het risico op arbeidsongevallen met 2,2. De resultaten van deze studie zouden moeten leiden tot een betere opsporing van dergelijke problemen teneinde het risico...

Bedplassen bij tieners: niet opgeven! Geüpdatet op 03/02/2016 - 09h27

Rond 17 jaar zou niemand nog last mogen hebben van nachtelijke enuresie of bedplassen. Maar dat is de theorie. Van de kinderen tussen 5 en 7 jaar plast 10% ’s nachts nog in bed. Hoewel dat probleem vanzelf overgaat à rato van 1% per jaar, blijft 1 to...

Meer artikels