's Nachts is het feest in de zomer!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/08/2016 - 10h26
-A +A

Voor fuifnummers gaat de vakantie gepaard met slapeloze nachten! Dansen, de nacht onder de blote hemel doorbrengen of 's nachts gaan zwemmen... Iedereen vindt wel iets naar zijn gading!

PUB

Zomerse slapeloze nachten

Opblijven tot de ochtend is voor de meeste vakantiegangers niet vanzelfsprekend, ook al is het verleidelijk om zo lang mogelijk te blijven fuiven wanneer de sfeer erin zit. Voor degenen die graag vroeg in bed kruipen en vroeg opstaan, lijkt dit meer op een permanente strijd tegen de slaap!

Wat is het probleem?
In dit geval is er een verhoogd risico op een vermindering van de waakzaamheid, in het bijzonder omstreeks drie uur 's morgens. Kruip dan vooral niet achter het stuur: doet u het toch, dan kan uw reactiesnelheid tweemaal zo lang zijn als normaal! De vermoeidheid is uiteraard een cruciaal probleem, maar daar blijft het niet bij. Astmapatiënten moeten bijvoorbeeld wegblijven uit rokerige ruimten (te irriterend!), omdat de diameter van hun bronchiën de neiging heeft om te verkleinen tussen 21 uur en 5 uur 's morgens, wat hen blootstelt aan een astma-aanval. Tot slot: mensen die antecedenten van hartproblemen hebben, mogen op de dansvloer zeker niet overdrijven, in elk geval niet 's morgens vroeg. Omstreeks 6 uur 's morgens, stijgt hun bloeddruk en de 'kleverigheid' van het bloed verhoogt, wat dan weer de aanleiding kan zijn van een hartinfarct.

De oplossing:
Om een te grote vermoeidheid te vermijden, kunt u vooraf wat langer slapen. Bent u van het type dat laat gaat slapen en laat opstaat, dan hebt u de keuze tussen lang uitslapen of een siësta houden op de dag die uw slapeloze nacht voorafgaat. Als u echter de gewoonte hebt om vroeg op te staan en vroeg in bed te kruipen, dan wordt het moeilijker. Sta dan op het gewone uur op en neem 's middags een zo lang mogelijke siësta. Stel u daarna meteen bloot aan fel licht en drink koffie. Om te vermijden dat uw lichaamstemperatuur te veel gaat dalen, wat het indommelen bevordert, doet u er goed aan een warme douche te nemen net voordat u vertrekt om te gaan fuiven! Wanneer u op de dansvloer staat, mag u niet vergeten regelmatig te drinken, vooral als het 's nachts nog warm is. Drink geen alcohol - tenzij in homeopathische doses, waarbij u dan nog vermijdt verschillende alcoholische dranken te vermengen - aangezien de negatieve impact van alcohol de vermoeidheid nog verergert!

's Nachts zwemmen

Alcohol en de afwezigheid van toezicht zijn de voornaamste oorzaken van verdrinkingsdood tijdens de nacht.

Wat is het probleem?
Vanaf de eerste glazen alcohol, voelt u zich tot alles in staat. Door dat almachtig gevoel zou u zich wel eens kunnen laten verleiden om te ver van het strand te gaan zwemmen. Aangezien uw reactievermogen vertraagd wordt door de alcohol, is het verdrinkingsrisico wel degelijk aanwezig. Zelfs als u geen alcohol gedronken hebt, kunt u zich laten verrassen door de stroming van het zeewater. En als u zich plots misselijk voelt, is de kans op hulp miniem als er niemand in de buurt is.

De oplossing:
Ga niet zwemmen wanneer de weersomstandigheden slecht zijn. Ga evenmin alleen zwemmen. In groep is het veiliger. Verwittig ook iemand die niet mee gaat zwemmen en die in geval van nood de hulpdiensten kan waarschuwen. Blijf op enkele meters van het strand zodat u steeds kunt staan. Blijf ook weg van eventuele rotspartijen. Zwem binnen uw mogelijkheden en forceer niet. En tot slot: blijf uit het water als u alcohol hebt gedronken!

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 25/08/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/08/2016 - 10h26

"Vidal du voyageur", gezondheidsgids, uitg.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Feesten en niet slapen, is het gevaarlijk? Gepubliceerd op 09/06/2015 - 15h33

Het antwoord is nee, een nachtje doorfeesten en niet gaan slapen is niet gevaarlijk, vooral als je jong bent en in goede gezondheid. Vooral als het mooie nachten zijn en de opkomende zon vredevol is. Vooral tot slot als de uiensoep goed is en het fee...

Welk is het beste ogenblik om te joggen? Gepubliceerd op 01/08/2011 - 15h39

Wat denkt u: kan men best 's morgens, 's middags of 's avonds gaan joggen ? We hebben hieronder voor elk tijdstip de belangrijkste voor- en nadelen opgesomd. Maar het ideale uur zal uiteindelijk altijd 'uw' ogenblik zijn, het ogenblik dat u persoonli...

Meer artikels