Rust- en verzorgingstehuizen: regels voor een goed beleid...

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/12/2015 - 12h15
-A +A

U gaat iemand uit uw omgeving een bezoek brengen in een rusthuis. Als bezoeker moet u enkele regels qua hygiëne en preventie in acht nermen. Maar geen paniek, u moet gewoon uw gezond verstand gebruiken.

PUB

Wat moet u weten?

Leven in gemeenschap verhoogt het risico op overdracht van infecties en een gemeenschap van bejaarden is bijzonder vatbaar. Infecties die in een instelling (rusthuis of ziekenhuis) worden opgelopen, worden nosocomiale infecties genoemd. Dergelijke infecties betekenen een nachtmerrie voor de artsen en fragiele bejaarde patiënten kunnen die problemen missen als kiespijn. Nosocomiale infecties reageren minder goed op antibiotica, moeten daarom vaak langer worden behandeld en zijn verantwoordelijk voor 2% van de mortaliteit in ziekenhuizen en rusthuizen in België en onze buurlanden.

De laatste jaren werden talrijke maatregelen genomen om de overdracht van de ziektekiemen door het verplegend personeel, de omgeving en het materiaal tegen te gaan. Waar mogelijk moeten ook de patiënten zelf en de bezoekers in de strijd worden betrokken.

Waarvoor moet u schrik hebben?

Urineweg-, long- en huidinfecties maken het merendeel van de nosocomiale infecties uit. Ze zijn moeilijk te behandelen, zeker als de patiënt reeds verzwakt is door andere aandoeningen zoals darmtransitstoornissen, respiratoire insufficiëntie of diabetes. En dat zijn nu net problemen die vaak voorkomen bij bejaarden.

Verzwakte personen moeten dan ook worden beschermd tegen besmette personen, maar u moet zich ook beschermen als u op bezoek gaat. U heeft er geen enkel belang bij de kiemen mee naar huis te brengen!

Initialement publié par Dr. Stéphanie Lehmann, bewerkt door Pierre Dewaele le 23/02/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 04/12/2015 - 12h15

HYGIENES 1997. 6(5): 352-365.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Bejaarden en slaap Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

Vorige week hebben we de verschillende slaapfasen besproken. Nu zullen we gemakkelijker kunnen omschrijven welke slaapstoornissen kunnen voorkomen bij bejaarden.

Meer artikels