Ruptuur van een aneurysma: ''herstellen

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 24/10/2001 - 00h00
-A +A

Er is weer hoop voor patiënten die het slachtoffer zijn van een cerebrovasculair accident: het is nu mogelijk bloedvaten te 'herstellen' zonder zware operatie. Met die nieuwe techniek kan inderdaad een hersenslagader worden behandeld zonder dat daarvoor het schedeldak moet worden geopend.

PUB

Definitie

Een hersenaneurysma is een abnormale uitzetting van de wand van een slagader, vaak ter hoogte van de vertakkingen van de grote bloedvaten en de schedelbasis. Onder invloed van de bloeddruk wordt de wand stilaan dunner, de slagader zet uit en vormt een zakje waarin het bloed zich ophoopt. De grootte van het aneurysma varieert. Sommige zijn maar enkele mm groot, andere hebben een diameter van meer dan 2,5 cm. Ongeveer 5% van de bevolking zou een hersenaneurysma hebben, maar de incidentie van ruptuur van het aneurysma, de zwaarste verwikkeling ervan, bedraagt ongeveer 10 per 100.000 inwoners per jaar, dus ongeveer 1.000 per jaar in België. Een hersenaneurysma is goed voor ongeveer 10% van de gevallen van beroerte of cerebrovasculair accident.

Oorzaken

Een aneurysma vormt zich vaak door een aangeboren zwakte van de slagaderwand, maar sommige aneurysmata ontstaan op latere leeftijd en zijn dus verworven. Het aneurysma kan ook het gevolg zijn van een andere aandoening zoals atherosclerose en hypertensie of kan het gevolg zijn van een schedeltrauma. De frequentie van hersenaneurysmata is hoger dan bij patiënten met erfelijke polykystische nieren, het syndroom van Ehlers-Danlos, het syndroom van Marfan, fibromusculaire dysplasie (drie zeldzame ziekten). Hoewel men niet denkt dat aneurysmata erfelijk zijn, laten sommige studies toch uitschijnen dat 7 tot 20% van de patiënten die een ruptuur van een hersenaneurysma hebben vertoond, een eerste- of tweedegraadsverwant met een hersenaneurysma heeft. De aneurysmata komen vaker voor tussen de leeftijd van 35 en 60 jaar en komen frequenter voor bij vrouwen dan bij mannen (3 vrouwen voor 2 mannen). Aneurysmata worden zelden gezien bij kinderen en adolescenten.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 24/10/2001 - 00h00 Le Parisien, maandag 8 oktober 2001
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
pooki

Erfelijk ? ik denk het wel, mijn moeder kreeg op 75 jarige leeftijd ook een hersenbloeding, met als gevolg afasie, en verlamming op de rechterarm. Onze dochter 34 jaar had in november 2009 een subarachnoïdale bloeding door gescheurde aneurysma en , werd opgegeven, machines werd afgezet, maar ze gaf teken van leven en lag 8 maanden in coma, na revalidatie van 4 maanden in De Mick, werd ze weerom opgegeven . Wij verloren de moed echter niet!Door persoonlijk contact met Brain Team uza, werd de aneurysma wel gevonden en "gecoiled" via de lies, wat haar leven gered heeft. Nu ligt ze nog steeds in een RVT voor bejaarden daar er nergens plaats is voor zware hulpbehoevende patienten, in juni 2010 ontwaakte ze echter uit coma. Nu reageert ze soms vrij goed op vragen, en lacht soms met een weinig geluid, maar wordt gevoed via peg-sonde, heeft afasie (praat niet) en zit in een rolstoel.
Na een artikel gelezen te hebben over de comateuze Prins Friso, hebben wij contact opgenomen met Coma Science Team in Luik, en onze dochter vertrekt op 8/5 /12 naar Luik voor een volledig hersenonderzoek, en uiteindeljke diagnose over eventueel "herstel" in de toekomst. Vooral ook pijndiagnose zal hier gedaan worden, slikfunctie om ze toch oraal te voeden.
Hoop doet leven !!!!
Zijn er mensen, ouders in hetzelfde geval, nooit de moed opgeven !!

PUB
Lees ook
De pil en de risico’s voor hart en bloedvaten Geüpdatet op 28/04/2014 - 11h16

De pil vergroot het risico op flebitis. Het is weliswaar een heel kleine stijging, maar toch genoeg om orale oestroprogestatieve anticonceptie af te raden aan vrouwen die al een cardiovasculair risico hebben. Ter herinnering nog even de contra-indica...

Voetbal: buitenspel door blessures Gepubliceerd op 25/11/2013 - 15h18

Wat zijn de meest voorkomende verwondingen bij voetballers? Wat zijn de oorzaken en welke behandelingen bestaan er? Maar ook: hoe lang is de voetballer buiten strijd en wat zijn de gevolgen op lange termijn?

Hoofdpijn tijdens het orgasme Gepubliceerd op 29/05/2017 - 15h16

"Vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn " klinkt u misschien bekend in de oren. Een aanval van bonzende hoofdpijn op het moment van het orgasme is een andere zaak. Ongevaarlijk, maar hoogst vervelend.

Dames: wandelen is goed voor het geheugen... Geüpdatet op 09/11/2004 - 00h00

Een waarheid als een koe, zelfs voor vrouwen boven de 70! Meer nog: anderhalf uur per week wandelen, volstaat om de cognitieve prestaties te verhogen, wat het risico op aandoeningen als de ziekte van Alzheimer vermindert. Bovendien vermijdt u op die...

Meer artikels