Ruim je kamer op!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/09/2003 - 00h00
-A +A

Bij het begin van het nieuwe schooljaar worden in het gezin vaak goede voornemens gemaakt. En als er één conflictterrein is tussen ouders en kinderen, is het wel de kamer. Welke ouder heeft zijn kind nog niet bevolen om zijn kamer op te ruimen! Hoe kunt u conflicten hierover beperken of vermijden? De oplossing hangt af van de leeftijd, en het is aan elke ouder om de formule te vinden die het meest geschikt is voor zijn kind en het best beantwoordt aan zijn eisenniveau.

PUB

Allereerst dit: maak u vooral geen zorgen. Het is normaal dat uw kind niet altijd spontaan zijn kamer opruimt, zelfs niet als tiener. Toch moet u uw taalgebruik en uw eisenpatroon aanpassen aan de leeftijd van uw kind. Zo is de term "opruimen" te abstract voor een kind van vier: het begrijpt niet wat dit precies betekent. En zelfs als uw kind al in de adolescentie zit, moet u soms vooraf duidelijk maken wat u precies verstaat onder "opruimen", want tieners en volwassenen geven daar niet altijd dezelfde betekenis aan…

Het is nutteloos om een kind onder de drie jaar te vragen om zijn kamer op te ruimen!

Kinderen laten al heel vroeg hun spelletjes en knuffels overal rondslingeren, waardoor het huis algauw één grote rommelkamer wordt. Sommigen vinden dat prettig, omdat er leven in de brouwerij komt, anderen ergeren er zich dood aan. Toch is het volkomen zinloos om een kind onder de drie jaar te vragen om zijn kamer op te ruimen. Het heeft er immers geen benul van wat dit precies betekent. Aan u om op handen en voeten te kruipen en uw kind langzaam de basisprincipes bij te brengen van sorteren en orde scheppen. Wees geduldig: het zal niet blijven duren!

Tussen drie en vijf jaar weet een kind nog altijd niet wat 'opruimen' precies inhoudt...

Ook hier moet u zelf het voorbeeld geven, want uw kind leert via imitatie. Ideaal is om er een spel van te maken, ook al hebben ouders met jonge kinderen daarvoor vaak geen tijd. Deze leeftijd is ook de periode van de geruststellende rituelen. Dus waarom zou u van het opruimen van de kamer geen avondritueel maken?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/09/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Het principe van Premack: goed belonen is een kunst Geüpdatet op 18/12/2007 - 00h00

Zoals Monsieur Jourdain in 'Le Bourgeois gentilhomme' van Molière niet wist dat hij in proza sprak, zo gebruiken wij ook psychologische principes zonder er ons bewust van te zijn. Wie die principes kent, kan ze nochtans nog beter gebruiken door ze op...

Kinderen bewustmaken van gevaar Geüpdatet op 20/04/2004 - 00h00

Tussen 1 en 4 jaar zijn ongevallen de belangrijkste doodsoorzaak. De helft van die ongevallen gebeuren thuis. Hoe kunnen ze vermeden worden en hoe kunt u uw kinderen bewustmaken van de gevaren die thuis om de hoek loeren?

Terug naar school: medische check-up van uw kind Gepubliceerd op 29/08/2014 - 12h28

Het begin van het nieuwe schooljaar is altijd een drukke tijd. Sommige dingen kunnen al voor het nieuwe schooljaar afgehandeld of gepland worden. Wacht niet tot het laatste moment, maar neem wat voorsprong. Dat bespaart u en uw kind al een hoop stres...

Kinderen: delen kan je leren! Gepubliceerd op 30/07/2013 - 10h10

Je speelgoed delen met iemand anders, het is behoorlijk moeilijk voor een kindje. Vrijgevigheid is geen aangeboren instinct. Het bezitsinstinct is dat wel. Maar ouders kunnen hun kindje op een subtiele manier op de goede weg helpen.

Meer artikels