Rugpijn: wat u erover moet weten

Gepubliceerd op 10/04/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Inleiding

De rug omvat de wervelkolom en de sterke spierbundels van de rug. Als men over lage rug spreekt dan bedoelt men het lenden- en staartbeendeel van de rug. De term rug wordt vaak gebruikt voor lage rug. Lage rugpijn wordt vooral veroorzaakt door prikkeling van de ruggenmergswortels

Wervelkolom

De wervelkolom is een zeer belangrijk steunorgaan van het menselijk lichaam. Behalve voor de stevigheid van de romp dient dit gedeelte van het skelet ook voor de aanhechting van onder meer de rugspieren en de bescherming van het ruggenmerg, dat veilig opgesloten ligt binnen het wervelkanaal. De wervelkolom bestaat uit 32-33 botstukken, de wervels, die door tussenwervelschijven gescheiden zijn. Hierdoor is de wervelkolom tegelijk stevig en buigzaam. Een wervel bestaat uit:- het wervellichaam aan de voorzijde;- de wervelboog aan de achterzijde;- het wervelgat, de opening tussen de twee bovengenoemde delen.De boven elkaar geplaatste wervelgaten vormen met elkaar het wervelkanaal. Aan de wervelboog vindt men de volgende uitsteeksels: TussenwervelschijvenDe wervels rusten met de gelijknamige delen op elkaar. Tussen twee wervellichamen vindt men een dunne schijf, bestaande uit elastische vezels en een gelei-achtige vloeistof. Deze tussenwervelschijf (discus intervertebralis) is veerkrachtig, waardoor de wervelkolom buigbaar en beweeglijk is.

Gepubliceerd op 10/04/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Iedereen heeft wel eens lage rugpijn Gepubliceerd op 23/09/2015 - 11h58

Lage rugpijn is geen ziekte, maar een symptoom. Een symptoom dat zeer frequent voorkomt : iedereen heeft ooit wel eens lage rugpijn . Maar veelal is de evolutie gelukkig goedaardig.

Lumbago, te veel is te veel! Gepubliceerd op 29/10/2013 - 08h56

Onze rug is de zwakke schakel in ons lichaam. Naar schatting 70% van de mensen hebben last van lagerugpijn. Sporten kan in dat geval helpen, maar dan wel onder bepaalde voorwaarden.

Meer artikels