Rugpijn: psychosociale oorzaken niet te onderschatten

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/11/2008 - 00h00
-A +A

Het aantal gevallen van spier- en skeletaandoeningen die samenhangen met het werk en waaronder ook bepaalde vormen van rugpijn vallen, stijgen elk jaar met 20%. Ze vormen trouwens het belangrijkste risico op het werk en kunnen leiden tot een onomkeerbare beroepshandicap. Wat zijn de voornaamste oorzaken van rugpijn op de werkvloer en wat valt er aan te doen? Tekst en uitleg door Jean-Philippe Sabathe, ergonoom in de 'Groupe hospitalier Saint-Joseph' in Parijs.

PUB

De lichamelijke oorzaken van rugpijn

Een van de belangrijkste oorzaken van rugpijn op het werk is het dragen van lasten. Iedereen die bij het uitoefenen van zijn beroep lichamelijke activiteiten moet doen, is dan ook een risicopersoon: bouwvakkers, mensen uit de gezondheidszorg (thuishulp, verplegers…) of arbeiders in diverse industrieën die aan de lopende band werken. Vooral de lumbale (de lenden) streek wordt getroffen, maar ook de hals- en rugstreek blijven niet gespaard. Het dragen van lasten en een bepaalde houding gaan meestal hand in hand met repetitief werk, nog een element dat kan leiden tot rugklachten.

Ook statische houdingen leiden tot rugklachten

Er bestaat nog een andere categorie van mensen die vatbaar zijn voor rugpijn met een beroepsmatige oorzaak. Zij voeren taken uit waarbij geen lasten moeten worden gedragen, maar net omgekeerd statische houdingen worden aangenomen. Die houding hangt samen met het gebruik van bepaalde werktuigen, vooral van de computer. De stoel, de opstelling van het scherm, het gebruik van het toetsenbord en van de muis bepalen de houding van het lichaam en stellen bepaalde eisen aan het lichaam die kunnen leiden tot rugklachten. Ook het afwisselen van zittende en rechtstaande houdingen met houdingen die vaak lastig zijn zoals draaien, buigen, rekken, kan leiden tot rugklachten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/11/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Waarom heb ik rugpijn? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 11h01

Bijna zeven op de tien Europeanen krijgt vroeg of laat rugproblemen . Hoe komt dat? Rugpijn is een heel frequent euvel, de vraag is dus meer dan gerechtvaardigd. We zetten de verschillende oorzaken van rugpijn op een rijtje.

Neem een goede zithouding aan voor uw rug Geüpdatet op 19/12/2006 - 00h00

Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat meerdere uren achtereen met een kaarsrechte rug zitten - bijvoorbeeld als men aan de pc werkt - kan leiden tot chronische rugklachten . De beste houding voor uw rug is inderdaad lichtjes gebogen, in een hoek v...

Meer artikels