PUBLICITÉ

Rugpijn: pijnbestrijding of wervelmanipulatie?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/07/2005 - 00h00
-A +A

Eindelijk een studie die antwoord geeft op die vraag? Niet echt, want de resultaten wijzen erop dat er geen enkel significant verschil is tussen pijnbehandeling en wervelmanipulatie. De auteurs besluiten daaruit dat het wellicht doeltreffender is om beide methoden te combineren.

PUB

Eén Belg op de twee krijgt vroeg of laat rugpijn. Hoe frequent die klacht ook is, er bestaat geen therapeutische consensus over de behandeling. Vandaar het nut van deze studie, die de doeltreffendheid van een specifieke pijnbehandeling vergeleek met die van wervelmanipulatie.

De studie volgde 400 mannelijke en vrouwelijke patiënten van 18 tot 64 jaar die sinds minder dan twaalf weken chronische lagerugpijn hadden. Ze werden verdeeld in twee groepen. Sommigen kregen een korte pijnbehandeling door een kinesitherapeut en volgden een oefenprogramma (zowel bij de kinesitherapeut als thuis). De psychosociale risicofactoren waarvan geweten is dat ze lagerugpijn veroorzaken of doen verergeren, zoals bepaalde werkhoudingen, werden opgespoord, en er werden educatieve strategieën ontwikkeld om deze problemen te vermijden. De andere patiënten kregen wervelmanipulatie van erkende professionals (massage, osteopathie).

Vervolgens werd hun toestand na drie en twaalf maanden opnieuw geëvalueerd aan de hand van een zelf in te vullen vragenlijst om hun fysieke capaciteiten te meten. 93 % van de patiënten noemde zich tevreden, ongeacht de behandeling. Inzake fysieke capaciteiten werd er geen enkel verschil vastgesteld tussen beide groepen. De auteurs concluderen daaruit dat "wervelmanipulatie niet essentieel is bij de aanvangsbehandeling van personen met acute lagerugpijn, aangezien oefentherapie na drie en twaalf maanden hetzelfde resultaat oplevert". Vandaar dat een combinatie van beide methoden het doeltreffendst lijkt.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/07/2005 - 00h00 The Lancet, 365 : 1987-1989 en 2024-2030, 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ