Rugpijn: niets is zo goed als massages!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 01/08/2011 - 09h41
-A +A

Hebt u last van uw rug? Misschien moet u zich wel eens laten masseren. Een recente studie heeft aangetoond dat massages een heel doeltreffende aanvullende therapie zijn op de traditionele behandelingen die gericht zijn op het verminderen van de pijn.

PUB

Chronische rugpijn: geneesmiddelen of massages als remedie?

Zo’n 400 mensen tussen 20 en 65 met chronische rugpijn kregen een van de drie volgende behandelingen:

1) de traditionele behandeling met geneesmiddelen tegen de pijn en tegen ontstekingen, gecombineerd met lichamelijke oefeningen en tips ter preventie van de pijn, 2) wekelijkse sessies met therapeutische massage (rekken van en druk op de fasciën), 3) wekelijkse sessies met Zweedse massage (relaxerend en tonifiërend).

Na tien weken meldde 38% van de mensen die de traditionele behandeling kregen een fysieke verbetering . Bij de mensen die de massages  kregen, was dat percentage 62 tot 65%. Deze laatsten verklaarden minder pijn te hebben, actiever te zijn en minder geneesmiddelen te gebruiken.

Slotsom: massages zijn bijzonder heilzaam voor mensen met rugklachten, en dat ongeacht het type massage. Er werd namelijk geen verschil vastgesteld tussen de twee soorten massage. Misschien is het interessant om ze te integreren in de traditionele aanpak en ze dus te gebruiken in combinatie met geneesmiddelen, de programma’s van lichaamsoefeningen en educatieve programma’s (tips).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 01/08/2011 - 09h41

Cherkin D.C. et al., Ann Intern Med. 2011 Jul 5; 155 (1) : 1-9.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De 9 meest geapprecieerde massages en hun weldaden Gepubliceerd op 30/09/2013 - 18h12

Massages zijn een heuse ontdekkingstocht voor de zintuigen en een genot voor lichaam en geest. Massages zijn van alle tijden. Ze bestonden al in de oudheid en zijn van generatie op generatie doorgegeven om hun therapeutische en opwekkende effect. Een...

Masseren voor medisch welzijn Geüpdatet op 08/01/2008 - 00h00

Masseren is een beproefde techniek, al doet het woord massage vandaag ook wel aan wat anders doet denken dan de definitie van van Dale: '(iemand, zijn spieren) kneden, wrijven of kloppen om de bloedsomloop te bevorderen'. Maar vandaag krijgt masseren...

Welke massage is het meest geschikt voor u? Gepubliceerd op 07/10/2014 - 11h51

Massages zijn tegenwoordig erg in trek , en dat hoeft ook niet te verbazen. Ze hebben de gave om spanningen te verminderen en je voelt je erna als herboren. Er bestaan heel wat massagetechnieken en het aanbod in schoonheidsinstituten, kuuroorden en c...

Acupunctuur kan helpen bij rugklachten Geüpdatet op 18/12/2007 - 00h00

Heel veel mensen hebben last van rugpijn en meer en meer rugpatiënten gaan op zoek naar alternatieve therapieën. Die houden soms verrassingen in... zoals dat ze even doeltreffend zijn als de methodes van de traditionele geneeskunde!

Meer artikels