Rugpijn: leve yoga!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/03/2006 - 00h00
-A +A

Heel veel mensen lijden aan chronische lagerugpijn. Onlangs werd aangetoond dat yoga deze chronische pijn significant kan doen dalen in vergelijking met de klassieke methoden. Nog een reden om deze natuurlijke aanpak te stimuleren.

PUB

Chronische lagerugpijn

Chronische lagerugpijn is een veel voorkomende ziekte die steeds meer personen treft: een sedentair leven, een langdurige zittende houding veroorzaken een verzwakking van de rugspieren die daardoor kwetsbaar worden voor de occasionele zware belasting. Rugpijn komt ook voor bij mensen die een risicojob hebben omdat ze dagelijks zware lasten moeten dragen.

Tijd om te bewegen

Mensen komen klassiek met de ziekte in contact door een lumbago, een hevige pijn in de onderrug, ter hoogte van de lendenwervels, waardoor elke beweging onmogelijk wordt en ze gedwongen zijn om stil te blijven zitten. Men heeft lang gedacht dat de behandeling moest bestaan uit platte rust en het innemen van ontstekingsremmers. Ondertussen weten we dat bedrust de verzwakking van de rugspieren nog verder in de hand werkt en de mensen op die manier nog gevoeliger worden voor een herval. Daarom worden nu pijnstillers en ontstekingsremmers in hoge doses voorgeschreven, zodat men een minimale lichaamsbeweging kan blijven houden, zodat het herstel voorspoediger verloopt. Toch blijft de pijn in vele gevallen chronisch en is het elke ochtend afwachten of het een goede of een slechte dag wordt. Bij deze chronische lagerugpijn bestaat de behandeling uit pijnstillers wanneer nodig en een revalidatie met kinesitherapie om de rugspieren te versterken. Deze behandeling is vaak doeltreffend op voorwaarde dat men een minimum aan rugspieroefeningen blijft doen, maar kan ook ontgoochelend zijn, zodat de patiënt regelmatig door zijn pijn buiten strijd raakt.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/03/2006 - 00h00

Sherman KJ et al., "Comparing yoga, exercise, and self-care book for chronic low back pain. A randomised controlled trial', Ann Int Med 2005; 143:849-856.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
gezondheidfitheid

Dit kan je helpen voorkomen door kinderen van jongs af aan goed te laten bewegen...Yoga is er nu ook voor kinderen. http://www.yogavoorkinderen.com

Thijanna

PUB
Lees ook
Meer artikels