Ruggenmergmisvorming

Gepubliceerd op 05/04/2004 - 00h00
-A +A

Bij de geboorte aanwezige afwijking van het ruggenmerg vaak als gevolg van een stoornis in de ontwikkeling van de wervelkolom.

PUB

Bij een normale baby is het ruggenmerg veilig opgeborgen binnen de wervelkolom. Iedere wervel vormt een wijde tunnel waar het ruggenmerg doorheen loopt.Bij een klein percentage van de baby’s is er iets misgegaan bij de vorming van een gedeelte van de wervelkolom en zijn de wervelbogen daar gespleten; dit noemt men spina bifida. Als de huid intact is, noemt men de afwijking een spina bifida occulta; dit veroorzaakt zelden moeilijkheden en wordt vaak toevallig ontdekt als om een andere reden een röntgenonderzoek wordt gedaan.Bij de ernstige vorm van spina bifida is er ook een defect in de huid boven het misvormde deel van de wervelkolom. Het ruggenmerg is daardoor onbeschermd en gewoonlijk is het eveneens misvormd. Hierdoor kunnen verlammingen ontstaan van de benen en van de sluitspieren van blaas en endeldarm, zodat voortdurend urine en ontlasting afloopt. Dikwijls worden de urinewegen geïnfecteerd en ontwikkelt zich een nieraandoening. Vaak is een operatieve ingreep noodzakelijk.

Gepubliceerd op 05/04/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Als er verlamming dreigt Geüpdatet op 27/03/2007 - 00h00

Sommigen raken na een ongelukkige valpartij gedeeltelijk of volledig verlamd. Het slachtoffer zit dan met een hele reeks vragen: gaat het om tijdelijke of om blijvende verlamming? En waarom is de prognose zo moeilijk?

Meer artikels