RU 486, een nieuw contraceptivum?

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 18/03/2002 - 00h00
-A +A

In de zoektocht naar nieuwe contraceptiva zou RU 486, het abortivum dat reeds veel inkt heeft doen vloeien, wel eens weer dienst kunnen bewijzen.

PUB

De ovulatie wordt uitgelokt door hormonale mechanismen die worden gecontroleerd door vrouwelijke hormonen, nl. oestrogeen en progesteron. In lage doses verstoren deze hormonen de cyclus en inhiberen ze de ovulatie: op dit principe zijn de orale contraceptiva (de pil) gebaseerd.

Maar deze contraceptiva kunnen bijwerkingen veroorzaken. De zoektocht naar nieuwe contraceptiva gaat dus onverminderd verder. De eerste piste die wordt verkend, is deze van de lager gedoseerde pillen, de zgn. minipillen, ook pillen van de derde generatie genaamd.

Thans is het onderzoek vooral gericht op niet-hormonale producten. Dit verklaart waarom RU 486 het voorwerp uitmaakt van nieuwe studies. RU 486 is de codenaam voor mifepriston (Mifegyne®), een molecule die momenteel courant wordt gebruikt bij zwangerschapsonderbrekingen. 90 vrouwen hebben dit middel gebruikt in deze nieuwe indicatie, en in deze eerste studie over een periode van 120 dagen is geen enkele vrouw zwanger geworden. Het is dus een nieuwe onderzoekspiste voor deze molecule die bij de voorstelling ervan door zijn uitvinder, Prof. Baulieu, met gemengde gevoelens werd onthaald.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 18/03/2002 - 00h00 Baird J Clin Endocrinol Metab 2002; 87: 63-70.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hormonen verantwoordelijk voor migraine Gepubliceerd op 24/05/2017 - 11h00

Het verband tussen migraine en de menstruatiecyclus blijkt een feit te zijn bij heel wat vrouwen. De oorzaak? Oestrogenen hebben een invloed op het functioneren van de hersenen en een daling van het oestrogenengehalte kan een migrainecrisis uitlokken...

De morning-afterpil, hoe werkt dat? Gepubliceerd op 09/01/2012 - 15h58

De morning-afterpil mag 's slechts uitzonderlijk worden gebruikt en is niet steeds efficiënt, maar hoe eerder men ze inneemt, hoe groter de kans op succes... Geslachtsgemeenschap zonder enige bescherming, verkeerd gebruik van het condoom (opgelet voo...

Maakt de pil dik? Gepubliceerd op 06/03/2012 - 14h10

Heel wat vrouwen zijn ervan overtuigd dat orale contraceptie , of de pil , tot een toename van het gewicht leidt. Wat is ervan aan? Maakt de pil echt dik ?

Hormonale anticonceptie onder de loep Geüpdatet op 06/06/2011 - 18h34

Hormonale voorbehoedsmiddelen zijn te krijgen als pil , pleister , ring of spiraaltje en bevatten hormonen die de bevruchting moeten tegengaan. Die hormonen - oestrogenen en/of progesteron - verhinderen de eisprong en werken in op het slijmvlies, waa...

Meer artikels