• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

RU 486, een nieuw contraceptivum?

RU 486, een nieuw contraceptivum?In de zoektocht naar nieuwe contraceptiva zou RU 486, het abortivum dat reeds veel inkt heeft doen vloeien, wel eens weer dienst kunnen bewijzen.

De ovulatie wordt uitgelokt door hormonale mechanismen die worden gecontroleerd door vrouwelijke hormonen, nl. oestrogeen en progesteron. In lage doses verstoren deze hormonen de cyclus en inhiberen ze de ovulatie: op dit principe zijn de orale contraceptiva (de pil) gebaseerd.

Maar deze contraceptiva kunnen bijwerkingen veroorzaken. De zoektocht naar nieuwe contraceptiva gaat dus onverminderd verder. De eerste piste die wordt verkend, is deze van de lager gedoseerde pillen, de zgn. minipillen, ook pillen van de derde generatie genaamd.

Thans is het onderzoek vooral gericht op niet-hormonale producten. Dit verklaart waarom RU 486 het voorwerp uitmaakt van nieuwe studies. RU 486 is de codenaam voor mifepriston (Mifegyne®), een molecule die momenteel courant wordt gebruikt bij zwangerschapsonderbrekingen. 90 vrouwen hebben dit middel gebruikt in deze nieuwe indicatie, en in deze eerste studie over een periode van 120 dagen is geen enkele vrouw zwanger geworden. Het is dus een nieuwe onderzoekspiste voor deze molecule die bij de voorstelling ervan door zijn uitvinder, Prof. Baulieu, met gemengde gevoelens werd onthaald.

Artikel gepubliceerd door op 18/03/2002

Bronnen: Baird J Clin Endocrinol Metab 2002; 87: 63-70.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten