Roseola bij kinderen: frequent, viraal, maar goedaardig !

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 30/10/2012 - 09h13
-A +A

Het is vaak moeilijk om door de bomen het bos te zien in de waslijst van ziekten die kinderen op jonge leeftijd krijgen.

Hoe herkent u roseola? Hoe wordt de aandoening behandeld?

Een korte kennismaking met deze veel voorkomende, maar gelukkig ongevaarlijke virale infectie.

PUB

Wat zijn de symptomen van roseola?

Roseola diagnosticeren is heel moeilijk bij jonge kinderen. De symptomen van deze ziekte gaan namelijk makkelijk ongemerkt voorbij. Meestal manifesteert roseola zich door plots opkomende hoge koorts (tot 40°C), maar dat gaat met geen enkel ander lichamelijk verschijnsel gepaard. Toch niet in het begin.

Pas als de koorts weer gezakt is, verschijnt er huiduitslag. Bij roseola zijn dat roodroze plekjes op het bovenlijf, soms ook in de hals en op de benen. Een trucje om te weten of het om roseola gaat: als u de rode plekken indrukt, worden ze wit. 

Roseola komt vooral voor bij kinderen tussen 0 en 4 jaar. De besmettingspiek ligt tussen 6 maanden en 2 jaar.

 

Roseola behandelen: niet overhaast!

De behandeling van roseola is gericht op het behandelen van de koorts die de infectie veroorzaakt. Kinderartsen raden daarvoor paracetamol aan. Nog twee basistips om de koorts te helpen zakken: stop uw kind niet te warm onder en geef het vaak te drinken.

De huiduitslag die samenhangt met roseola geeft geen jeuk en is ook niet pijnlijk. De baby of peuter ondervindt er dus geen enkel ongemak van. Het heeft dan ook geen zin om zijn huid met allerlei zalfjes in te smeren! De uitslag verdwijnt bovendien vanzelf na één tot twee dagen, soms zelfs al na enkele uren.

Soms treedt er bij roseola zelfs geen huiduitslag op en manifesteert de ziekte zich alleen door een korte periode van koorts die dan nog meestal ongemerkt overgaat.

 

Initialement publié par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 30/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 30/10/2012 - 09h13

Met dank aan dokter Jacques Lombet, kinderarts en adjunct-diensthoofd in het CHR Citadelle.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Geen aspirine onder de leeftijd van 16 jaar! Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

Het Franse Agentschap voor de Veiligheid van Gezondheidsproducten (AFSSAPS) raadt aan koorts bij kinderen jonger dan 16 jaar in eerste instantie te behandelen met paracetamol en niet met aspirine.

Bronchiolitis: aanbevelingen voor de ouders Geüpdatet op 08/01/2008 - 00h00

Bronchiolitis treft jaarlijks duizenden zuigelingen. Het is een aandoening die ernstige gevolgen kan hebben. Het is bijgevolg van het grootste belang om preventieve maatregelen te nemen. Wij geven u een overzicht van wat bronchiolitis is en van maatr...

Hoesten bij baby’s: maak komaf met de hardnekkige opvattingen! Geüpdatet op 27/10/2015 - 09h44

Hoesten is een natuurlijke reactie die haar nut heeft. Het is een mechanisme dat overmatige neus- en bronchiënafscheiding bestrijdt. Ook al geeft hoesten ongemakken, het absoluut willen stoppen is niet verstandig. Hoestmiddeltjes en andere slijmoplos...

Meer artikels