• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Roseola bij kinderen: frequent, viraal, maar goedaardig !

Roseola bij kinderen: frequent, viraal, maar goedaardig !

Het is vaak moeilijk om door de bomen het bos te zien in de waslijst van ziekten die kinderen op jonge leeftijd krijgen.

Hoe herkent u roseola? Hoe wordt de aandoening behandeld?

Een korte kennismaking met deze veel voorkomende, maar gelukkig ongevaarlijke virale infectie.

Wat zijn de symptomen van roseola?

Roseola diagnosticeren is heel moeilijk bij jonge kinderen. De symptomen van deze ziekte gaan namelijk makkelijk ongemerkt voorbij. Meestal manifesteert roseola zich door plots opkomende hoge koorts (tot 40°C), maar dat gaat met geen enkel ander lichamelijk verschijnsel gepaard. Toch niet in het begin.

Pas als de koorts weer gezakt is, verschijnt er huiduitslag. Bij roseola zijn dat roodroze plekjes op het bovenlijf, soms ook in de hals en op de benen. Een trucje om te weten of het om roseola gaat: als u de rode plekken indrukt, worden ze wit. 

Roseola komt vooral voor bij kinderen tussen 0 en 4 jaar. De besmettingspiek ligt tussen 6 maanden en 2 jaar.

 

Roseola behandelen: niet overhaast!

De behandeling van roseola is gericht op het behandelen van de koorts die de infectie veroorzaakt. Kinderartsen raden daarvoor paracetamol aan. Nog twee basistips om de koorts te helpen zakken: stop uw kind niet te warm onder en geef het vaak te drinken.

De huiduitslag die samenhangt met roseola geeft geen jeuk en is ook niet pijnlijk. De baby of peuter ondervindt er dus geen enkel ongemak van. Het heeft dan ook geen zin om zijn huid met allerlei zalfjes in te smeren! De uitslag verdwijnt bovendien vanzelf na één tot twee dagen, soms zelfs al na enkele uren.

Soms treedt er bij roseola zelfs geen huiduitslag op en manifesteert de ziekte zich alleen door een korte periode van koorts die dan nog meestal ongemerkt overgaat.

 

Artikel gepubliceerd door op 30/10/2012

Bronnen: Met dank aan dokter Jacques Lombet, kinderarts en adjunct-diensthoofd in het CHR Citadelle.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten