PUBLICITÉ

Rood vlees is kankerverwekkend: niets nieuws onder de zon!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/10/2015 - 14h21
-A +A

U hebt de voorbij dagen vast het opzienbarende nieuws gehoord: rood vlees, met andere woorden rundvlees, varkensvlees en alle bereide vleeswaren (charcuterie, gerookte waren, enz.), is kankerverwekkend. Het zou zelfs meer kankerverwekkend zijn dan roken of de asbest. Is er reden tot paniek?

PUB

Een storm in een glas water?

Neen, er is geen reden tot paniek. Het ophefmakende element in de informatie is het feit dat rood vlees in de classificatie die wordt opgesteld door het IAK (Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek) van categorie is veranderd. Rood vlees is namelijk verschoven van mogelijk kankerverwekkend naar waarschijnlijk kankerverwekkend.

Dat is natuurlijk ernstig. We weten nu immers zeker dat veel rood vlees eten het risico op kanker, en meer bepaald darmkanker, vergroot. We mogen de informatie dus zeker niet bagatelliseren!

Het echte probleem is dat we hier en daar lezen dat rood vlees een even groot risico inhoudt als roken of de asbest, omdat het in dezelfde categorie is ondergebracht. En dat is een grove fout!

Onze kennis over het gevaar neemt toe, niet het gevaar zelf!

Rood vlees zit helemaal niet op hetzelfde risicopeil als tabak. Het enige wat er vorige week is veranderd, is de kwaliteit van de aangevoerde bewijzen. Wetenschappers zijn er met andere woorden vandaag bijna zeker van dat rood vlees te linken is aan het voorkomen van een aantal gevallen van kanker; net zoals ze zeker zijn van de link tussen roken en kanker. Maar dat betekent niet dat rood vlees eten even gevaarlijk is als roken…

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/10/2015 - 14h21
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ