• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    4 mening
  • Commentaren (0)

Rood vlees is kankerverwekkend: niets nieuws onder de zon!

Artikel gepubliceerd door op 02/11/2015


Rood vlees is kankerverwekkend: niets nieuws onder de zon!

U hebt de voorbij dagen vast het opzienbarende nieuws gehoord: rood vlees, met andere woorden rundvlees, varkensvlees en alle bereide vleeswaren (charcuterie, gerookte waren, enz.), is kankerverwekkend. Het zou zelfs meer kankerverwekkend zijn dan roken of de asbest. Is er reden tot paniek?

Een storm in een glas water?

Neen, er is geen reden tot paniek. Het ophefmakende element in de informatie is het feit dat rood vlees in de classificatie die wordt opgesteld door het IAK (Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek) van categorie is veranderd. Rood vlees is namelijk verschoven van mogelijk kankerverwekkend naar waarschijnlijk kankerverwekkend.

Dat is natuurlijk ernstig. We weten nu immers zeker dat veel rood vlees eten het risico op kanker, en meer bepaald darmkanker, vergroot. We mogen de informatie dus zeker niet bagatelliseren!

Het echte probleem is dat we hier en daar lezen dat rood vlees een even groot risico inhoudt als roken of de asbest, omdat het in dezelfde categorie is ondergebracht. En dat is een grove fout!

Onze kennis over het gevaar neemt toe, niet het gevaar zelf!

Rood vlees zit helemaal niet op hetzelfde risicopeil als tabak. Het enige wat er vorige week is veranderd, is de kwaliteit van de aangevoerde bewijzen. Wetenschappers zijn er met andere woorden vandaag bijna zeker van dat rood vlees te linken is aan het voorkomen van een aantal gevallen van kanker; net zoals ze zeker zijn van de link tussen roken en kanker. Maar dat betekent niet dat rood vlees eten even gevaarlijk is als roken…

Hoe moet het nu met mijn steak?

Als u regelmatig de artikels van e-gezondheid leest, weet u in ieder geval al dat rood vlees en charcuterie een risico inhouden. U weet dan ook dat de mediterrane keuken de gezondste voeding ter wereld is, omdat er nauwelijks rood vlees aan te pas komt.

Er is dus geen reden tot paniek en ook geen reden om helemaal geen ham of steak meer te eten als u dat lekker vindt. Onthoud gewoon dat deze voedingswaren met mate gegeten moeten worden en er dus zuinig mee moeten omspringen. Een beetje zoals de alarmerende artikels in de media!

Artikel gepubliceerd door op 02/11/2015

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Zou u het doen?

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/10/2016 16:59

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating

Genoom-sequencing: het kan!Het gebeurt zelfs heel regelmatig. Bij genoom-sequencing worden alle genen van een individu zeg maar gelezen. Bij mensen kunnen zo genen worden opgespoord die later tot...

Poppen maken hun belofte niet waar….

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 7/09/2016 12:44

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating

Een baby verandert je leven… Een pasgeboren baby brengt hoe dan ook een heleboel beperkingen mee. De ouders moeten een serieus deel van hun vrijheid opofferen om de afhankelijkheid van de kleine ...

Kanker: alweer een valse belofte?

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 9/03/2016 11:49

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating

Hoop of illusies? Een achillespees van kanker: het zou een oplossing zijn waarmee we de ziekte doeltreffender zouden kunnen behandelen, en dat door ons afweersysteem te helpen elke kankercel op te ...