Rood en blauw fruit en groenten tegen kanker

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/07/2015 - 07h47
-A +A

Hebt u zich al afgevraagd waarom sommige vruchten zo'n donkere kleur hebben? Wetenschappers hebben het antwoord gevonden en zij hebben ontdekt dat het bestanddeel dat voor die kleur zorgt nuttig is in de strijd tegen kankercellen.

PUB

Rood, blauw, paars

Deze kleuren, die wij terugvinden in blauwe druiven, aubergines, rodekool, bosbessen of vlierbessen, danken hun oorsprong aan anthocyanen, natuurlijke pigmenten. Een recente studie van de universiteit van Ohio in de Verenigde Staten heeft de eigenschappen van die anthocyanen in vitro en op dieren bestudeerd. De resultaten waren nogal indrukwekkend.
Toen kankercellen in de reageerbuisjes van het labo geconfronteerd werden met deze kleurstoffen, verminderde de groei van de kankercellen. De gewassen die het rijkste zijn aan die pigmenten, zoals blauwe maïs of aroniabessen, kunnen zelfs tot 20% van de kwaadaardige cellen vernietigen. En daar bleef het niet bij: het onderzoek had ook betrekking op levende dieren met kanker. De omvang van hun tumoren verminderde met 60 tot 70% wanneer zij gevoed werden met anthocyanen. Anthocyanen zijn antioxidanten die veel verschillende mechanismen van kanker afremmen (celvernietiging, vorming van nieuwe bloedvaten die de tumoren voeden, enz.). Ook andere positieve invloeden zijn al gesuggereerd. Zo zouden ze onder meer ontstekingsremmend werken en het cardiovasculair risico verkleinen.

Hoe kunnen we profiteren van anthocyanen?

De werking van anthocyanen is voorlopig helaas alleen nog maar in labo’s aangetoond. Het is momenteel dus nog niet wetenschappelijk bewezen dat het eten van fruit en groenten die veel anthocyanen bevatten een meetbaar effect zou hebben op de gezondheid. De reden daarvoor is dat het niet mogelijk is om via het verteringsproces een concentratie anthocyanen in het bloed te krijgen die hoog genoeg is om werkzaam te zijn. In uw gerechten de kleuren variëren is nog steeds de beste manier om te genieten van alle goede eigenschappen van onze voeding. Eet bovendien altijd fruit en groenten die zo vers mogelijk zijn. Eet van fruit indien mogelijk ook de schil mee op, maar geef in dat geval de voorkeur aan biofruit en vergeet de schil niet zorgvuldig te wassen.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 04/09/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 25/07/2015 - 07h47
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Is vasten een wapen tegen kanker? Geüpdatet op 01/03/2017 - 17h43

Is vasten efficiënt in het bestrijden van kanker of van de bijwerkingen van chemotherapie? Het zou maar al te mooi zijn. In werkelijkheid blijkt vasten vooral gevaarlijk en zelfs contraproductief te zijn. Zo stellen de beschikbare wetenschappelijke s...

De wals der polyfenolen Geüpdatet op 23/12/2003 - 00h00

Voor het eerst werd er een internationale conferentie gehouden die uitsluitend gewijd was aan polyfenolen. Deze niet te tellen bestanddelen bieden nieuwe gezondheidsperspectieven en duiken soms op waar je ze niet zou verwachten...

Lof van de druif Gepubliceerd op 30/09/2015 - 12h03

Het echte druiven seizoen omvat de maanden augustus en september. En de gezondheidstroeven van de druif zijn niet beperkt tot het heerlijke druivennat…...

Meer artikels