• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Rokers: opgelet voor een hersenbloeding!

Rokers: opgelet voor een hersenbloeding! Bij een hersenbloeding, ook wel hemorragisch cerebrovasculair accident genoemd, scheurt er een bloedvat in het hersenweefsel. Rokers lopen vijf keer meer risico dan niet-rokers.

Rokers, opgelet! U loopt vijf keer meer risico op een hersenbloeding, en hoe meer u rookt, hoe groter het gevaar. Eén op de drie hersenbloedingen wordt immers veroorzaakt door roken. Vrouwen die roken, lopen nog meer risico. Gelukkig hebben onderzoekers die dit verschijnsel bestudeerd hebben, ook aangetoond dat stoppen met roken de risicograad weer snel vermindert.

Er bestaan twee soorten cerebrovasculaire accidenten (CVA). Het ischemische cerebrovasculaire accident komt het meest voor. Het wordt veroorzaakt door klontervorming in een slagader, een embool (een vreemd lichaam, meestal een klonter die meegevoerd wordt door het bloed en op die manier een slagader doet dichtslibben) of een vernauwing van de slagader die bevorderd wordt door atherosclerose. Het hemorragische CVA wordt gekenmerkt door een bloeduitstorting in het hersenweefsel, meestal als gevolg van hoge bloeddruk.

Wat zijn de symptomen?

De patiënt krijgt gedurende enkele seconden, minuten of uren een brutaal neurologisch deficit. De symptomen kunnen afzonderlijk voorkomen of in diverse combinaties, afhankelijk van de plaats en de omvang van de bloeding: hemiplegie, gevoelsstoornissen, aantasting van het gezichtsveld, verlamming van één of meer hersenzenuwen, spraakstoornissen enz. Een scanner moet de diagnose bevestigen en de precieze oorzaak van het accident helpen na te gaan. Daarvoor zijn vaak ook andere onderzoeken noodzakelijk: bloedanalyse, hartechografie, doppler of arteriografie van de hersenslagaders,…

Artikel gepubliceerd door op 11/05/2004

Bronnen: Graig S. et coll., Stroke, 35 : 633, 2004.

Vindt u het artikel interessant?