Rokers: opgelet voor een hersenbloeding!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/05/2004 - 00h00
-A +A

Bij een hersenbloeding, ook wel hemorragisch cerebrovasculair accident genoemd, scheurt er een bloedvat in het hersenweefsel. Rokers lopen vijf keer meer risico dan niet-rokers.

PUB

Rokers, opgelet! U loopt vijf keer meer risico op een hersenbloeding, en hoe meer u rookt, hoe groter het gevaar. Eén op de drie hersenbloedingen wordt immers veroorzaakt door roken. Vrouwen die roken, lopen nog meer risico. Gelukkig hebben onderzoekers die dit verschijnsel bestudeerd hebben, ook aangetoond dat stoppen met roken de risicograad weer snel vermindert.

Er bestaan twee soorten cerebrovasculaire accidenten (CVA). Het ischemische cerebrovasculaire accident komt het meest voor. Het wordt veroorzaakt door klontervorming in een slagader, een embool (een vreemd lichaam, meestal een klonter die meegevoerd wordt door het bloed en op die manier een slagader doet dichtslibben) of een vernauwing van de slagader die bevorderd wordt door atherosclerose. Het hemorragische CVA wordt gekenmerkt door een bloeduitstorting in het hersenweefsel, meestal als gevolg van hoge bloeddruk.

Wat zijn de symptomen?

De patiënt krijgt gedurende enkele seconden, minuten of uren een brutaal neurologisch deficit. De symptomen kunnen afzonderlijk voorkomen of in diverse combinaties, afhankelijk van de plaats en de omvang van de bloeding: hemiplegie, gevoelsstoornissen, aantasting van het gezichtsveld, verlamming van één of meer hersenzenuwen, spraakstoornissen enz. Een scanner moet de diagnose bevestigen en de precieze oorzaak van het accident helpen na te gaan. Daarvoor zijn vaak ook andere onderzoeken noodzakelijk: bloedanalyse, hartechografie, doppler of arteriografie van de hersenslagaders,…

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/05/2004 - 00h00 Graig S. et coll., Stroke, 35 : 633, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Goede tanden, een goed hart Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

Voor het eerst heeft een team onderzoekers aangetoond dat er een verband bestaat tussen het verlies van tanden en hartziekten. Mannen met minder dan 25 tanden lopen 57% meer risico op een beroerte.

CVA's zijn dodelijk en invaliderend Geüpdatet op 08/03/2005 - 00h00

CVA's worden vandaag nog altijd te weinig behandeld in België. Vandaar dat de Belgian Stroke Council een grootschalige infocampagne heeft gelanceerd om het grote publiek bewust te maken van de gevolgen van deze dodelijke aandoening.

Meer artikels