Rokers: jullie eten ongezond!

Rokers: jullie eten ongezond! De sigaret is niet alleen de belangrijkste oorzaak van longkanker, maar zet de roker ook aan tot slechte eetgewoonten die zijn longrisico nog verhogen...

De beste manier om longkanker te voorkomen, is uiteraard niet roken of er op zijn minst zo vlug mogelijk mee stoppen. Er blijkt echter een andere factor bepalend te zijn voor de relatie tussen voeding en longkanker: de consumptie van groenten en fruit. Heel wat studies hebben uitgewezen dat veel groenten en fruit eten, het risico op longkanker bijna kan halveren. Die gezonde gewoonte blijkt echter minder vaak voor te komen bij rokers…

De gevaren van supplementen

Er zijn hierover enkele enquêtes uitgevoerd. De meeste wijzen uit dat rokers weinig groenten en nog minder fruit eten, vooral dan diegenen die meer dan 20 sigaretten per dag opsteken. Door die slechte eetgewoonte kampen ze met tekorten aan vitamines A, C en E en aan bètacaroteen. Zo blijkt bètacaroteen een beschermende werking te hebben tegen longkanker, in elk geval bètacaroteen in voeding (in geel, oranje en rood fruit). Het is daarentegen bewezen dat inname van hoge dosissen bètacaroteen (wat via voeding onmogelijk is) bij rokers het risico op longkanker lichtjes verhoogt. Een behoorlijke tegenvaller voor de wetenschappers en een pleidooi voor natuurlijke antioxidantbronnen…

Een sigaret in plaats van een stuk fruit...

Enkele jaren geleden werd in Canada al een grootschalige studie uitgevoerd bij een uitgebreide steekproef van de bevolking die de ongezonde eetgewoonten van rokers duidelijk bevestigde. Wat tabak betreft, onderscheidde de studie vijf groepen: niet-rokers, ex-rokers, lichte rokers (1-9 sigaretten per dag), matige rokers (10-19 sigaretten per dag) en zware rokers (meer dan 20 sigaretten per dag). Eerste vaststelling: rokers eten iets minder groenten en met name kruisbloemigen (kool, waterkers, radijs, raap, …) dan niet-rokers, en iets meer aardappelen (inclusief chips!). De belangrijkste verschillen zijn echter merkbaar bij fruit en vruchtensap. Zware rokers eten namelijk 20 tot 50 % minder fruit dan mensen die nog nooit gerookt hebben: gemiddeld 5 tot 6 porties per week, tegen 10 tot 11 (alle vruchten samen) bij niet-rokers. Er bestaat zelfs een echte "dosis-responsrelatie" met de hoeveelheid gerookte sigaretten: hoe meer iemand rookt, hoe minder fruit hij verorbert.

Artikel gepubliceerd door op 05/04/2005

Bronnen: Birkett N.J., Intake of fruits and vegetables in smokers, Public Health nutrition 1999 ; 2 (2), 217-222. Strine TW, Health-related quality of life and health risk behaviors among smokers., Am J Prev Med. 2005 ; 28(2):182-7.

Vindt u het artikel interessant?