Roken

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Wat gebeurt er bij roken van sigaretten?

- krijgt, als u rookt, nicotine binnen. Deze sterk giftige stof prikkelt het zenuwstelsel. Uw lichaam wordt er door opgejaagd. En uw hart neemt, omdat het meer werk moet verzetten, tijdelijk in omvang toe en vraagt meer zuurstof. Maar dat is nu juist het probleem. De koolmonoxide uit de tabaksrook - het gas dat we allemaal kennen van de kolendampvergiftiging - heeft in het bloed inmiddels de plaats ingenomen van een deel van de zuurstof. En dit circuleert door de bloedsomloop.
Zo is de werking van tabaksrook in verband met hart- en vaataandoeningen dubbel slecht: want nicotine zorgt ervoor dat het hart meer zuurstof nodig heeft, terwijl koolmonoxide er nu juist voor zorgt dat minder zuurstof in het bloed wordt opgenomen.

Wat zijn de gevolgen van roken op langere termijn?

Op langere termijn draagt het roken bij aan de verdikking van de wanden van de bloedvaten. Daardoor wordt het transport van zuurstofhoudend bloed bemoeilijkt, of het kan zelfs geblokkeerd raken. Waar dat toe leidt hangt af van de plaats, waar in het lichaam de bloedtoevoer is afgesloten. Deze verdikking en vernauwing van slagaderen, vooral van de kransslagader van het hart, is een veel voorkomende aandoening. Zo'n verdikking ontstaat door een opeenhoping van vetachtige stoffen aan de binnenzijde van de vaatwanden (atherosclerose). De vernauwde bloedvaten laten steeds minder bloed door. En op een gegeven moment kan een bloedpropje een vernauwd bloedvat volledig afsluiten, waardoor de zuurstoftoevoer geheel stopt.

Ook bij dit proces, dat vele oorzaken heeft, spelen koolmonoxide, nicotine en mogelijk nog andere stoffen uit tabaksrook een belangrijke rol.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Rooksters worden moeilijker zwanger! Gepubliceerd op 28/05/2015 - 17h09

Alle vrouwen weten vandaag wel dat roken tijdens zwangerschap af te raden is. Maar amper 47 % van de vrouwen weet dat roken de vruchtbaarheid in gevaar brengt. En amper 30 % van de vrouwen werd door de behandelende arts van dat risico op de hoogte ge...

Tabak: welke redenen zetten u aan tot roken? Gepubliceerd op 02/02/2011 - 13h10

Als u wil stoppen met roken , moet u zeker eerst nadenken over de redenen die u aanzetten tot roken . Zo zult u daarna gemakkelijker kunnen weerstaan aan de behoefte om te roken . Bovendien zult u uw gedrag kunnen wijzigen en zelfs vermijdingsstrateg...

Meer artikels