• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Getuigenissen (0)

Roken verhoogt de kans op infecties, zelfs goedaardige

Roken verhoogt de kans op infecties, zelfs goedaardige

Roken verhoogt de kans op wondinfecties, ook goedaardige.

Eerder al - in 2003 - had een studie aangetoond dat na vier weken onthouding het risico nog maar even groot is als bij niet-rokers.

Dat wordt nu bevestigd door een recentere studie uit 2009.

Wondinfecties bij rokers

Rokers die een algemene of orthopedische ingreep hebben ondergaan, krijgen vaker af te rekenen met wondinfecties dan niet-rokers. De oorzaak: roken vermindert de zuurstoftoevoer van de weefsels waardoor wonden trager genezen en het lichaam minder weerstand heeft tegen infectieuze stoffen (bacteriën).

Van de 78 proefpersonen (allemaal gezonde mensen) die deelnamen aan de studie en die 15 weken lang gevolgd werden, waren er 48 rokers en 30 mensen die nog nooit een sigaret hadden opgestoken. De eerste week mochten de rokers 20 sigaretten per dag roken.

Aan het begin van de tweede week werden ze willekeurig ingedeeld in drie groepen: de rokers, de onthouders met nicotinepleister (25 mg/dag) en de onthouders met placebopleister. Bij iedereen werden wondjes aangebracht in de buurt van het heiligbeen.

De onderzoekers controleerden de wondjes gedurende twee weken om eventuele complicaties op te sporen. Het wondinfectiepercentage bedroeg 12 % (11 wonden op 93) bij de rokers en 2 % (1 wonde op 48) bij de proefpersonen die nog nooit gerookt hadden.

Bij de onthouders waren de infecties veel minder talrijk dan bij de rokers, maar er werd geen enkel significant verschil vastgesteld tussen de onthouders met een nicotinepleister en de onthouders met een placebo.

Wondgenezing: de invloed van roken

Opmerkelijk was wel dat niet-roken niet tot een snellere wondgenezing bleek te leiden. Er werd geen verschil vastgesteld qua wondgenezing tussen kettingrokers en onthouders.

Die vaststelling weerlegt meteen de hypothese dat weefselhypoxie (zuurstoftekort) door roken de belangrijkste oorzaak zou zijn van de lagere collageenproductie en de verminderde wondgenezing bij rokers.

Bijgewerkt door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 05/10/2012
Origineel artikel geschreven door op 05/08/2003

Bronnen: Annals of Surgery 2003 ; 238 :1-5, 6-8. - 2009 British Journal of Surgery Society Ltd. Published by John Wiley & Sons, Ltd.

Vindt u het artikel interessant?