Roken: stoppen is makkelijker voor een zwangerschap

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 04/12/2006 - 00h00
-A +A

Een vrouw die rookt, weet dat roken schadelijk is voor haar gezondheid, maar dat volstaat niet altijd om te stoppen met roken. Een reden waarom jonge vrouwen wel willen stoppen met roken is de gezondheid van hun toekomstig kind. 'Als ik zwanger ben, stop ik met roken', zo zeggen ze. En toch is dat misschien geen goed idee.

PUB

Tabak en nicotine

Om eenzelfde hoeveelheid nicotine in het bloed te hebben dan mannen, moeten vrouwen meer sigaretten roken dan mannen. Vrouwen hebben een versneld metabolisme, wat betekent dat hun lichaam de nicotine sneller elimineert. Dat heeft heel negatieve gevolgen voor de gezondheid, want hoe meer sigaretten men rookt, hoe hoger de intoxicatie met koolstofmonoxide en teer.

Dubbel zo moeilijk tijdens een zwangerschap

Het probleem wordt nog groter als een vrouw de anticonceptiepil neemt omdat die het metabolisme nog meer doet versnellen. Stoppen met roken is extra moeilijk voor pilgebruiksters. Een zwangerschap heeft een nog krachtiger effect: ze doet het metabolisme versnellen met 60%.
Om hetzelfde nicotinegehalte in het bloed te hebben dan voor de zwangerschap zou een vrouw bijna dubbel zo veel moeten roken dan voor de zwangerschap. Maar net op dat ogenblik zal de arts zijn patiënt aanmanen om meteen te stoppen met roken, en net dan is de vrouw het meest gemotiveerd om met de ongezonde gewoonte te kappen. Helaas heeft een zwangere vrouw het bijzonder moeilijk om te stoppen met roken of om minder te roken dan een vrouw die niet zwanger is en geen hormonale anticonceptie neemt.
De veranderingen wat het elimineren van nicotine betreft, zijn te wijten aan de hormonen, de oestrogenen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 04/12/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Rooksters worden moeilijker zwanger! Gepubliceerd op 28/05/2015 - 17h09

Alle vrouwen weten vandaag wel dat roken tijdens zwangerschap af te raden is. Maar amper 47 % van de vrouwen weet dat roken de vruchtbaarheid in gevaar brengt. En amper 30 % van de vrouwen werd door de behandelende arts van dat risico op de hoogte ge...

Roken: wat zijn de risico’s tijdens zwangerschap? Gepubliceerd op 01/03/2017 - 17h51

Roken is nefast voor de gezondheid. Tijdens de zwangerschap is het schadelijke effect nog groter omdat dan zowel de moeder als de foetus gevaar lopen. Bent u zwanger? Stop dan met roken, liefst al vóór uw zwangerschap. De boodschap kan niet duidelijk...

Meer artikels