Roken: minder IQ en risico's op Alzheimer...

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/03/2008 - 00h00
-A +A

Al jaren kent iedereen de nadelige gevolgen van tabak voor het ademhalingsstelsel van rokers en hun omgeving.

Maar wist u ook dat sigaretten even slecht zijn voor de hersenen? Gelukkig zijn oplossingen aangeboden om ermee te stoppen.

PUB

Roken: minder IQ, meer dementie

Tabak is al het onderwerp geweest van heel wat verschillende onderzoeken en telkens komt men uit op dezelfde resultaten: tabak is nergens goed voor. De nadelige gevolgen voor de hersenen zijn bijzonder indrukwekkend: het IQ van rokers lijkt sneller te verminderen dan dat van niet-rokers.

Volgens een Amerikaans onderzoek (1), zou men kunnen afleiden dat roken de hersenschade die door alcoholconsumptie veroorzaakt wordt, nog versterkt.

Een tweede voorbeeld: een Nederlandse studie, die gedurende 7 jaar bij meer dan 6.000 mensen werd uitgevoerd (2), bracht aan het licht dat rokers meer risico lopen om de ziekte van Alzheimer en aanverwante aandoeningen te ontwikkelen. De precieze oorzaken van dit verband zijn nog niet bekend. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat tabak de bloedvaten beschadigt.

De hersenen zouden in dit geval meer schade oplopen, omdat de zuurstoftoevoer gebrekkig verloopt.

 

Roken: een kwestie van concentratie

Talrijke rokers beweren dat zij beter kunnen nadenken wanneer zij een sigaret roken of gerookt hebben. Dat is echter een illusie, die veroorzaakt wordt door het feit dat het tekort aan nicotine tot concentratieproblemen kan leiden.

Mocht een roker voorgoed niet-roker worden, dan zouden de concentratiestoornissen verdwijnen… en daarmee ook de schadelijke gevolgen voor de hersenen!

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/03/2008 - 00h00

(1) Jennifer M. Glass, Kenneth M. Adamsa, Joel T. Nigg, Maria M. Wonga, Leon I. Puttler, Anne Buu, Jennifer M. Jester, Hiram E. Fitzgerald and Robert A. Zucker. Drug and alcohol dependance, avril 2008. (2) C. Reitz, MD, PhD, T. den Heijer, MD, PhD, C. van Duijn, PhD, A. Hofman, MD, PhD and M.M.B. Breteler, MD, PhD. Neurology, 2007. (3) Perscommuniqué van de Belgische Federatie tegen Kanker. (4) Perscommuniqué Pfizer.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Nee tegen tabak! Geüpdatet op 01/06/2004 - 00h00

Om tegemoet te komen aan de vraag van één op de drie rokers die willen stoppen, heeft ons land een Tabak Stop Lijn geopend. Ze is operationeel vanaf 1 juni 2004.

Meer artikels