• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Commentaren (0)

Roken is ook schadelijk voor het haar

Roken is ook schadelijk voor het haar

Roken veroorzaakt onder meer vroegtijdige huidveroudering, en naast alle andere schadelijke gevolgen zorgt het ook voor een verhoogd risico op haaruitval. Dat gevolg komt zelden ter sprake, maar er zijn studies die aantonen dat kaalheid ook het gevolg kan zijn van roken...

Roken: toxisch tot in de haarwortels

De lijst van de schadelijke effecten van roken is ontzettend lang en nog niet definitief. Er is het risico op longkanker, blaaskanker, cardiovasculaire aandoeningen, aandoeningen van de luchtwegen, waaronder COPD of chronisch obstructieve bronchopneumopatie, en het verhoogd risico op fertiliteitsproblemen, vroeggeboorten, enzovoort, enzovoort.
Maar roken veroorzaakt ook vroegtijdige huidveroudering en tast de gezondheid van de haren aan. Dat kan ook bijna niet anders, aangezien sigarettenrook meer dan tweeduizend chemische producten bevat. En haar heeft de bijzondere eigenschap dat het lang de invloed ondergaat van alle stoffen die een mens gebruikt.
Daarom vindt men ook nicotine in het haar van rokers.

Haaruitval

Roken heeft ook een schadelijke invloed op de ontwikkeling van het haar.
Roken zou verhinderen dat bepaalde voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor de vitaliteit en de gezondheid van het haar (aminozuren, vitamine B, oligo-elementen, enz.) het haar bereiken. Dat zou ook de reden zijn waarom het haar van rokers sneller grijs wordt.
Maar roken heeft ook negatieve effecten op de haargroei en bevordert haaruitval omdat het schade toebrengt aan het capillair genoom van het haar.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/04/2012
Origineel artikel geschreven door op 20/02/2007

Bronnen: Trueb R.M., Dermatology, 206: 189-91, 2003.

Vindt u het artikel interessant?