• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Tips (0)

Roken en hervallen: zijn we allemaal gelijk?

Roken en hervallen: zijn we allemaal gelijk?

Stoppen met roken is enorm lastig. Niet alle rokers slagen erin en het lukt zelden van de eerste keer. En daarna wacht de ex-rokers een tweede beproeving: het risico dat ze hervallen. Dat gevaar ligt altijd op de loer; daarom is het beter dat u er zich op voorbereidt en vooraf winnerstrategieën uitstippelt.

Wat zijn de risicofactoren voor hervallen?

Het is duidelijk dat de risicofactoren die iemand aan het roken krijgen en houden ook een rol spelen in het risico op hervallen. Depressies, andere ziektes, emoties, angst, stress, rouw, een scheiding, verlies van werk, gebruik van andere drugs en van cannabis en alcoholgebruik, al die andere gebeurtenissen in het leven kunnen meespelen. Maar bij rokers die hervallen, spelen de omgevingsfactoren een doorslaggevende rol.

De omgeving van de roker: te herzien om beter te voorkomen

Het verlies van een dierbaar familielid, te horen krijgen dat men ziek is of zijn baan verliest, al die dingen vergroten dus het risico op hervallen aanzienlijk. Maar ook aan de onmiddellijke omgeving van de ex-roker moet gesleuteld worden. Ex-rokers moeten leren anticiperen op de talrijke situaties in het verloop van een dag die hen weer aan het roken kunnen zetten. Sommige situaties gelden voor de meeste rokers, andere zijn persoonlijker: een avondje uit met vrienden, een bioscoopbezoek, alleen onderweg zijn in de auto, een koffie drinken, na een vergadering, een stresserende periode, problemen op het werk of in het gezin, conflicten, gewichtstoename, enz.

Deconditionering

Als u eenmaal de meest riskante situaties hebt opgespoord, moet u vermijdingsstrategieën ontwikkelen.

U zult moeten anticiperen op uw reacties en een ander gedrag aanleren dan naar die eeuwige sigaret grijpen. Dat noemen we «deconditionering» of ontwenning. Sommige mensen slagen daar op een bepaald moment van hun leven op hun eentje in, andere hebben hulp nodig van een therapeut of psycholoog of moeten zelfs een cognitieve gedragstherapie volgen. De resultaten van zo’n therapie voor wie wil stoppen met roken zijn wetenschappelijk aangetoond en de therapie wordt ook door de gezondheidsinstanties aanbevolen. Natuurlijk zijn ook nicotinevervangers daarbij aan te raden, want ze bestrijden tezelfdertijd de lichamelijke verslaving.

Artikel gepubliceerd door op 02/06/2015

Bronnen: Lebargy, F.Rev Prat Med Ge, 2009 : 23:435-439. http://www.stop-tabac.ch. Tabac Info Service, https://www.tabac-info-service.fr/. http://www.drogues.gouv.fr/. Khati I. et coll., Inserm, 20 janvier 2015. 

Vindt u het artikel interessant?