• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Röntgenstralen verhogen het risico van kanker

Röntgenstralen verhogen het risico van kankerHeel wat ziekten en aandoeningen kunnen worden voorkomen door ze heel snel op te sporen. Maar de middelen die daarvoor worden gebruikt, houden soms zelf risico's in. Dat is het geval voor diagnostische radiografie, want die verhoogt zelf het risico van kanker.

Dat is de vaststelling van een recente studie over het aantal kankers dat kan worden toegeschreven aan radiologische onderzoeken.

De blootstelling van ons organisme aan de stralingen is niet onschadelijk en kan risico's die verschillen naargelang de blootgestelde organen. Bepaalde organen zijn immers gevoeliger voor de blootstellingsfrequentie en -doses dan andere.Om een diagnose te stellen en aandoeningen op te sporen, is radiografie echter een heel waardevol hulpmiddel, dat dan ook weldoordacht moet worden gebruikt.Tegelijk moet u weten dat de röntgenstralen waar u in het kader van een diagnose aan wordt blootgesteld, 14% van de jaarlijkse blootstelling aan stralingen uitmaken.

Volgens een onderzoek bij de Britse bevolking kunnen jaarlijks 700 gevallen van kanker worden toegeschreven aan het risico van radiografie, dat is 0,6 tot 1,8% van de vastgestelde kankers. Bij de Japanse bevolking geeft die berekening een cijfer van 3%.

Bij vrouwen zijn de kankers die kunnen worden toegeschreven aan radiologische onderzoeken in de eerste plaats dikkedarmkanker, gevolgd door longkanker en borstkanker. Zo hebben in het Verenigd Koninkrijk 29 borstkankers van de 21 164 jaarlijks vastgestelde kankers te maken met radiologische onderzoeken. In de Verenigde Staten en Japan wordt het jaarlijkse aantal bijkomende kankers geschat op respectievelijk 5695 en 7587.

Toegegeven, dit zijn schattingen op basis van hypotheses die in vraag kunnen worden gesteld, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat het risico overschat wordt. Uiteraard stellen we hiermee het bestaansrecht van de radiografische onderzoeken en diagnoses niet in vraag, we willen er enkel op wijzen dat zij niet ondoordacht mogen worden gebruikt. Men zou bijvoorbeeld kunnen nadenken over hoe efficiënt het zou zijn als men bij borstkankeronderzoeken radiografie zou afwisselen met echografie...?Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Artikel gepubliceerd door op 24/02/2004

Bronnen: Berrington, The Lancet, 363: 345-351, 2004.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten