Rodehond grensoverschrijdend

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 16/02/2002 - 00h00
-A +A

Tien jaar vaccinatie tegen rodehond in de Verenigde Staten is uitgedraaid op een sisser. De reden: het vaccin werd enkel toegediend in de Verenigde Staten zelf, waarbij geen rekening werd gehouden met de immigratie van Mexicanen en de inwijking uit de Caraïben.

PUB

Sinds 1989 wordt in de Verenigde Staten een vaccinatiebeleid gevoerd om rodehond (rubella) en het congenitale (aangeboren) rubellasyndroom uit de wereld te helpen. Kinderen van moeders die tijdens de eerste vier maanden van de zwangerschap met het rodehondvirus werden besmet, kunnen het congenitale rubellasyndroom vertonen. In het beste geval veroorzaakt dat ziekteverschijnselen bij de foetus, ook na de geboorte. Maar een intra-uteriene infectie met het rubellavirus kan ook ernstige misvormingen van de ogen, de oren, het hart, de luchtwegen en de sinussen veroorzaken. Ziekteverschijnselen kunnen vanaf de geboorte worden behandeld en regresseren, maar misvormingen zijn helaas irreversibel.

Een sisser van formaat!

Na meer dan 10 jaar vaccinatie in heel de Verenigde Staten werd een stand van zaken opgemaakt. De cijfers liegen er niet om:

  • Tussen 1992 en 1999 (het jaar '98 niet meegeteld) is het aantal gevallen van rodehond in de Verenigde Staten jaarlijks met 300 gedaald.
  • De incidentie van de ziekte is bij kinderen jonger dan 15 jaar verminderd na het nemen van de vaccinatiemaatregelen (0,63 gevallen per 100.000 inwoners in 1990 tot 0,06 in 1999, dus 10-maal minder in 9 jaar tijd).
  • Maar de incidentie bij volwassenen van 15 tot 44 jaar is bijna verdubbeld: van gemiddeld 0,13 tot 0,24. De toename was het meest uitgesproken bij Amerikanen van Spaanse oorsprong (Hispaniërs): van 0,06 gevallen per 100.000 inwoners in 1992 tot 0,97 in 1998.
Rodehond werd dus niet uitgeroeid, integendeel, de ziekte is toegenomen bij volwassenen, vooral bij Spaanssprekende immigranten (Hispaniërs). Die cijfers tonen aan dat het geen zin heeft het vaccinatieprogramma te beperken tot het grondgebied van de Verenigde Staten alleen. Mensen reizen immers en de virussen reizen mee. Het vaccinatiebeleid moet dus in een veel breder kader worden gezien. Om de ziekte te bestrijden en latere epidemieën te voorkomen, zouden de Verenigde Staten ook de Spaanssprekende bevolkingen van Mexico en de Caraïben, van waaruit de meeste immigranten komen, moeten vaccineren.

En bij ons?

In België wordt aanbevolen alle jongens en meisjes van 6 jaar te vaccineren tegen rodehond. De vaccinatie is niet verplicht, maar vindt toch stilaan ingang en is niet duur. Dat kan ertoe bijdragen de ziekte uit te roeien. Maar de dekking is nog zeer onvolledig.Ook jonge meisjes en vrouwen van vruchtbare leeftijd kunnen worden gevaccineerd, maar ze moeten dan wel een voorbehoedsmiddel nemen om te voorkomen dat ze zwanger zouden worden. Bij zwangere vrouwen wordt een bloedonderzoek uitgevoerd om na te gaan of ze al dan niet beschermd zijn tegen rodehond, een ziekte die ernstige gevolgen kan hebben voor de baby.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 16/02/2002 - 00h00 Reef SE et al. JAMA 2002; 287:464-472
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Mazelen-bof-rodehond-vaccin: het vertrouwen is hersteld Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Het mazelen/bof/rodehond-vaccin geeft een immunologische bescherming tegen deze drie kinderziekten. Het vaccin is doeltreffend, maar in Groot-Brittannië zijn vermoedens gerezen dat het vaccin het optreden van autisme in de hand zou werken en inflamma...

Meer artikels