Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste

Rode wijn voor minder cholesterol

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/11/2015 - 14h28
-A +A

Voor wijnliefhebbers is er goed nieuws; rode wijn helpt cardiovasculaire aandoeningen voorkomen. We noemen dit de primaire preventie. Maar rode wijn helpt ook de cardiovasculaire  parameters verbeteren bij mensen die een hartinfarct achter de rug hebben. Dat is de zogeheten secundaire preventie! Drink de wijn wel met mate!

Rode wijn helpt ook na een hartinfarct

Heel wat studies tonen aan dat het regelmatig én met mate drinken van rode wijn als primaire preventie goed is voor het hart en de bloedvaten. Daarom wordt de mediterrane keuken - het dieet bij uitstek om cardiovasculaire ziektes te voorkomen - aan iedereen aangeraden, in haar geheel, dus inclusief het gebruikelijke glas rode wijn bij de maaltijd.

Wijn is dus goed voor het optreden van cardiovasculaire problemen, maar heeft de drank ook positieve effecten bij mensen die al een cardiovasculaire kwaal achter de rug hebben?

Onderzoekers gingen op zoek naar een antwoord en volgden daarvoor een groep patiënten die een hartrevalidatieprogramma volgden na een hartinfarct.

Minder cholesterol met één glas rode wijn per maaltijd

De patiënten moesten allemaal een mediterraan dieet volgen. De ene helft moest bij elke maaltijd ook één glas rode wijn drinken, de andere helft kreeg gewoon water.

Drie weken later was het gehalte van de LDL-cholesterol (of slechte cholesterol) met 18% gezakt in de groep van de rode wijn. In de andere groep was dat slechts 5%. De membraanvloeibaarheid van de rode bloedcellen was ook groter en het gehalte aan antioxidanten in het bloed lag ook hoger.

Rode wijn had hier dus een positief effect op de cardiovasculaire risicofactoren van de patiënten die een hartinfarct achter de rug hadden.

Die preventieve cardiovasculaire eigenschappen worden toegeschreven aan het hoge antioxidant gehalte van rode wijn. Sommige antioxidanten kunnen de ontsteking van de bloedvaten verminderen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 19/09/2011 - 13h06 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/11/2015 - 14h28
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Rode wijn tegen diabetes en obesitas? Geüpdatet op 26/12/2006 - 00h00

Een antioxidant van rode wijn , resveratrol , zou veelbelovende preventieve effecten hebben. Maar het is nog wat te vroeg om een fles te ontkurken, want het effect is op dit moment enkel bij knaagdieren vastgesteld. En ook hier geldt natuurlijk het m...

Ik ben op dieet: wat mag ik drinken? Gepubliceerd op 16/02/2014 - 12h59

Wanneer men op dieet is om gewicht te verliezen, moet men ook veel drinken om het lichaam te helpen de afvalstoffen af te voeren. We moeten echter opletten, aangezien talrijke dranken het gewichtsverlies kunnen tegenwerken. Een klein overzicht van de...

Meer artikels