Risotto, een veelzijdig gerecht

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtist op 22/04/2008 - 00h00
-A +A

Met risotto kun je alle kanten uit. Hij kan alleen gegeten worden of als bijgerecht, met of zonder vlees, je kunt er bijna alle ingrediënten in verwerken, hij kan dienen voor een feestelijk menu of om de restjes uit de koelkast te verwerken. En hij is klaar in 30 minuten! Hieronder vindt u enkele recepten om kennis te maken met de manier van bereiden. Succes gegarandeerd!

PUB

Risotto met kerrie en groenten

voor 2 personen
Ingrediënten
6 kleine witte uien
½ rode paprika
1 kleine courgette
100 gram kleine bloemkoolroosjes
½ citroen
0,5 liter gevogeltebouillon
1 koffielepel olijfolie
80 gram ronde rijst
1 koffielepel kerriepoeder
zout
peper

Bereiding
Pel de uien, de paprika en de courgette.
Snij de uien doormidden en hak ze fijn.
Verwijder de zaadlijsten en de zaadjes van de paprika en snij het vruchtvlees in kleine blokjes.
Snij ook de courgette in kleine blokjes.
Was de bloemkoolroosjes. Breng een pot lichtgezouten water aan de kook, knijp er de halve citroen in uit en laat de bloemkoolroosjes er 15 minuten in koken.
Verwarm de bouillon.
Verhit de olie in een kookpot. Doe de uien erin en stoof ze al roerend 10 minuten. Doe de rijst erbij en meng goed.
Giet een derde van de bouillon bij de rijst zo gauw die glazig is. Voeg ook de courgette- en paprikablokjes toe.
Wacht tot al de bouillon is opgenomen en giet er dan nog een derde bouillon bij. Meng het kerriepoeder en de rest van de bouillon en giet dat bij de rijst zodra al het vocht is opgenomen. Breng op smaak met zout en peper. Kook de rijst alles samen ongeveer 20 minuten.
Giet de bloemkoolroosjes af, doe ze bij de rijst en meng ze er voorzichtig onder. Proef en breng eventueel verder op smaak. Dien heet op.


Risotto met zalm en garnalen

voor 4 personen
Ingrediënten
2 sjalotten
300 gram zalm
8 roze garnalen
enkele takjes bieslook
1 glas droge witte wijn
0,5 liter gevogeltebouillon
1 eetlepel olijfolie
100 tot 200 gram ronde rijst
zout
peper

Bereiding
Pel de sjalotten en snipper ze fijn.
Snij de zalm in grote stukken en bestrooi ze met wat zout
Pel de garnalen.
Was de takjes bieslook, dep ze droog en versnipper ze.
Verhit de olie in een kookpot en doe de sjalotten erin. Stoof ze 2 tot 3 minuten. Doe de rijst erbij, meng goed en stoof de rijst glazig.
Giet de wijn erbij. Laat pruttelen op een heel zacht vuur tot de wijn volledig is opgenomen.
Giet er dan een pollepel warme bouillon op. Wacht tot de bouillon is opgenomen. Herhaal de handeling verschillende keren tot de rijst gaar is. Reken daarvoor ongeveer 20 minuten. Proef even om te controleren hoe gaar hij al is.
Breng intussen een pot water aan de kook. Leg de stukjes zalm in een zeef. Leg de zeef in de pot en pocheer de vis 3 tot 4 minuten.
Warm de garnalen op dezelfde manier 2 minuten op.
Giet de risotto over op een schotel. Leg de stukjes zalm en de garnalen erbij en versier met het bieslook. Dien heet op.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtist op 22/04/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Als manlief en de kinderen geen groenten lusten Geüpdatet op 20/09/2005 - 00h00

Groenten kunnen heel wat ziektes helpen voorkomen en zijn dus onmisbaar in onze voeding. Krijgt u ze thuis niet verkocht? Maak dan eens soep. Het kost u minder tijd dan u denkt, zeker als u met een drukpan werkt. Als u de opgegeven hoeveelheden verdu...

Evenwichtige afslankmenu's van maart - n°8 Geüpdatet op 20/03/2007 - 00h00

Het gaat er niet om om in een recordtempo 5 kilo of meer af te vallen, maar om uw ideale gewicht terug te vinden door van alles te eten zonder honger te lijden.

Meer artikels