Risico op borstkanker: opgelet voor familiale antecedenten van prostaatkanker!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 13/03/2015 - 11h37
-A +A

Volgens een Canadese studie bestaat er een verhoogd risico op borstkanker bij familiale antecedenten in de eerste graad van prostaatkanker. Vrouwen van wie de vader, grootvader, broer of oom prostaatkanker heeft gehad, lopen dus meer kans om borstkanker te krijgen.

PUB

Nieuwe familiale risicofactor voor borstkanker

Naast erfelijke eigenschappen bestaan er tal van andere factoren die het risico op borstkanker bij vrouwen doen toenemen, zoals de leeftijd, de leeftijd van de menopauze, de voeding, alcoholgebruik, obesitas, roken, een zittend leven, zwangerschap op latere leeftijd, enz. Maar de grootste risicofactor is de familiale voorbestemming. Dat betekent dat het risico op borstkanker groter is bij vrouwen die in hun familie een geval van borstkanker in directe lijn hebben (moeder, grootmoeder, tantes, zussen of dochters). Die familiale voorbestemming geldt nu blijkbaar ook als er gevallen van prostaatkanker zijn. Het risico om borstkanker te krijgen zou met andere woorden ook stijgen als vrouwen een bloedverwant in de eerste graad hebben die prostaatkanker heeft (vader, grootvader, ooms, broers of zonen).

Familiale antecedenten: het loont de moeite om navraag te doen!

De auteurs van de studie kwamen tot die conclusie nadat ze in totaal 78.000 vrouwen hadden gevolgd. 3.506 ervan kregen borstkanker. De gegevens over hun familiale antecedenten tonen aan dat antecedenten in de eerste graad van prostaatkanker  het risico op borstkanker met 14% vergroten. Voor borstkankers die na het 50e levensjaar worden vastgesteld, is dat zelfs 78%.

Vergeet dus niet aan uw arts alle familiale antecedenten van kanker te signaleren. En aarzel vooral niet om rond te vragen in uw familie.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 13/03/2015 - 11h37

Beebe-Dimmer J. et coll., Cancer, mars 2015.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Prostaatkanker: mannen in gevaar Gepubliceerd op 05/09/2011 - 11h32

Prostaatkanker is een echte plaag die jaarlijks in België 5.000 mannen treft en dan ook de meest voorkomende kanker is bij mannen en de op één na belangrijkste oorzaak van kankersterfte na longkanker.

Meer artikels