• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Rijden onder invloed: al vanaf één glas gevaarlijk

Rijden onder invloed: al vanaf één glas gevaarlijk

Een zopas verschenen studie heeft aangetoond wat velen al vermoedden: ook een heel kleine hoeveelheid alcohol in het bloed vergroot al het risico op ongelukken op de weg.

Alcohol vergroot het risico op verkeersongelukken

En dat zelfs voor bloedalcoholgehaltes die lager liggen dan de wettelijk toegestane hoeveelheid. Voor alle duidelijkheid: in België is het verboden om met 0,05 g alcohol per liter bloed achter het stuur te gaan zitten.

Maar volgens de studie die zopas in het tijdschrift Addiction verschenen is, hebben autobestuurders met 0,01 g alcohol al meer risico op een ongeval dan wanneer ze helemaal niets gedronken hebben!

Het aangename gevoel dat één glas alcohol al opwekt, volstaat dus om ons op de weg in gevaar te brengen.

 

Hoe vergroot alcohol het risico op verkeersongevallen?

Volgens de auteurs van de studie hebben autobestuurders die een glaasje op hebben (ook al is dat nog de toegestane dosis) de neiging om sneller te rijden en hun veiligheidsgordel  niet om te doen. Bij ongelukken besturen ze trouwens vaak het voertuig dat de aanrijding veroorzaakt.

Al deze risico’s nemen toe naarmate de hoeveelheid alcohol hoger ligt.

 

Alcohol en rijden: moeten we de wettelijke grens verlagen?

Deze gegevens lijken aan te geven dat het wenselijk is om de wettelijke toegestane hoeveelheid alcohol in het bloed voor wie met de auto de weg op wil nog meer te verlagen. In bepaalde landen is dat ook al het geval. In Tsjechië, Slowakije  en Roemenië is er een volledig alcoholverbod. In Estland en Polen ligt de grens op 0,02 g per liter.

Maar de wet verstrengen is altijd maar een gedeeltelijke oplossing om dronkenschap achter het stuur te bestrijden, want we hebben ons gedrag nog altijd zelf in handen.

Daarom enkele tips:

 • Als u een avondje uit hebt gepland, denk er dan aan om een Bob aan te wijzen.
 • Deze persoon moet niet zomaar minder alcohol drinken dan de rest, hij mag er helemaal geen drinken!
 • Zit u toch met een probleem? Vergeet dan niet dat er altijd een andere oplossing is dan onder invloed van alcohol achter het stuur te gaan zitten. Neem een taxi, bel een andere vriend op, logeer ter plaatse… Ideaal is dat u de oplossing vooraf voorziet, maar ook na uw avondje uit zult u met een beetje geduld uiteindelijk wel een alternatief vinden

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/12/2013
Origineel artikel geschreven door op 27/06/2011

Bronnen: Phillips, P.D. et al., Addiction, juni 2011

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Drinken, niet verdrinken...

Vindt u het artikel interessant?