Reuzenberenklauw: opgelet voor brandwonden!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 22/07/2015 - 09h42
-A +A

U hebt langs de weg vast al de spectaculaire witte bloemschermen van de reuzenberenklauw gezien. Wees er voorzichtig mee! Het sap van de plant kan zware brandwonden veroorzaken…

Reuzenberenklauw: heel courant in onze contreien

De reuzenberenklauw is oorspronkelijk naar hier gehaald om onze tuinen op te fleuren. Net als veel andere decoratieve planten is ze zich geleidelijk aan ook buiten de tuinen gaan verspreiden. Nu aardt ze perfect in België en zien we ze zowat overal: in bermen, in weiden, langs rivieren, enz.  Zolang er niet te veel schaduw is, voelt ze zich goed. Reuzenberenklauw valt meteen op door de grootte. De plant kan wel vier meter hoog worden. In de bloeitijd (meestal van half juni tot half juli) is ze ook goed te herkennen aan de grote schermen met witte bloemen.

Reuzenberenklauw: een toxische plant, maar geen gif!

De plant is gevaarlijk bij contact met de huid. Het sap van de reuzenberenklauw maakt de huid namelijk supergevoelig voor licht. De brandwonden verschijnen niet meteen na het contact met het sap, maar pas na blootstelling van de huid aan zonlicht. Dan kunnen zich zware brandwonden ontwikkelen. Na enkele dagen wordt de huid rood en vormen er zich blaren. De brandwonden zijn ook heel pijnlijk en kunnen nog maanden hun sporen nalaten.

Aangezien er tussen het contact met het sap en het verschijnen van de brandwonden redelijk wat tijd overgaat, kunt u iets doen om de pijnlijke effecten van het contact met de reuzenberenklauw te verminderen. Dit zijn enkele tips voor als u zich aan een reuzenberenklauw hebt gesneden of de plant gewoon hebt aangeraakt:

  • Was de aangetaste zones zorgvuldig en spoel ze goed af.
  • Trek de kleren die u aan had uit en was ze, zonder ze aan te raken.
  • Bescherm u een week lang heel goed tegen de zon. Gebruik een zonnecrème met factor 50, draag kleren met lange mouwen, een lange broek, een hoedje, enz.

Werkt u als tuinier of hebt u een tuin of een wei waar reuzenberenklauw in staat? Dan moet u de plant er weghalen. De plant afsnijden volstaat niet. U moet ook de wortels tot op 30 centimeter diepte uittrekken. Wees daar heel voorzichtig mee. Als u de plant uittrekt, is de kans groot dat u met het sap in contact komt. Draag dus zeker bedekkende en niet absorberende kledij, maar ook handschoenen en laarzen en zelfs een veiligheidsbril.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 22/07/2015 - 09h42

Bronnen: antigifcentrum. Wallonië.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Genieten van de tuin zonder te eindigen op de spoeddienst Gepubliceerd op 06/04/2016 - 13h22

Elk jaar gebeuren er in de tuin ongeveer één miljoen ongelukken . Wilt u deze zomer met een gerust gemoed van uw tuin genieten? Controleer dan nu of hij veilig is en overloop nog eens de juiste reflexen. Een overzicht in 10 stappen.

Teken: een infectie vermijden Geüpdatet op 12/08/2003 - 00h00

Elke zomer worden verschillende gevallen vastgesteld van de ziekte van Lyme, een besmetting die overgebracht wordt door teken. Als ze niet gediagnosticeerd wordt, kan ze neurologische schade veroorzaken. Vandaar dat u maar beter goed geïnformeerd kun...

Planten die de huid herstellen Gepubliceerd op 23/02/2015 - 16h45

Onze huid is er om ons te beschermen, maar ze ziet daarbij ook erg af door letsels, brandwonden of veroudering. Net als in veel andere domeinen kunnen planten ook hier soelaas bieden door hun herstellende eigenschappen. Maar welke planten hebben hers...

Een hypoallergene tuin in negen lessen Gepubliceerd op 06/08/2015 - 17h11

Door ons landschap te veranderen, hebben we een groot aantal allergene plantensoorten ingevoerd en nieuwe allergieën ontwikkeld. Maak in uw eigen tuin niet dezelfde fout: leg een hypoallergene tuin aan.

Meer artikels