PUBLICITÉ

Reumatoïde artritis: ziekte en behandeling

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/11/2016 - 15h06
-A +A

Voelen uw handen en polsen vaak pijnlijk en gezwollen aan? Misschien hebt u dan wel reumatoïde artritis.

Deze vorm van reuma komt vaak voor, vooral bij vrouwen en het vaakst vanaf de leeftijd van 40. Deze aantasting van de gewrichten van handen en voeten kan op termijn een heuse handicap vormen, maar als u er vroeg genoeg bij bent, kunt u zich veel leed besparen...

PUB

Waarom is vroegtijdige diagnose van reumatoïde artritis belangrijk?

Reumatoïde artritis is de meest voorkomende chronische ontstekingsreuma bij volwassen. Ze treft vooral vrouwen boven de veertig.

Reumatoïde artritis leidt snel tot onomkeerbare beschadiging van de botten en het kraakbeen, waardoor patiënten niet meer behoorlijk kunnen functioneren.

Er bestaan tegenwoordig doeltreffende therapieën en wel de biotherapieën tegen reumatoïde artritis. Deze vrij jonge geneesmiddelen werken in op de pijn en op de ontsteking, maar ze kunnen ook de beschadiging van botten en gewrichten voorkomen. De enige voorwaarde is dat de gewrichten nog niet te zwaar aangetast mogen zijn.

Met andere woorden: men moet er vroeg genoeg bij zijn. Reumatologen hameren dan ook op een vroegtijdige opsporing van reumatoïde artritis.

 

Wat zijn de eerste symptomen van reumatoïde artritis en hoe wordt de diagnose gesteld?

Het eerste teken van reumatoïde artritis is een zwelling van de hand- en polsgewrichten.

De gewrichten doen pijn en de symptomen treden meestal aan weerskanten van beide handen en polsen op, vaak symmetrisch. Reumatoïde artritis kan ook de voorkant van de voeten aantasten.
Afgezien van deze symptomen gebeurt de diagnose van reumatoïde artritis ook op basis van uitsluiting:

  • De arts moet digitale artrose of psoriasisgebonden reuma uitsluiten.
  • Reumatologen zullen altijd eerst het fenomeen van Raynaud, huidaandoeningen (psoriasis, netelroos) of spijsverteringsaandoeningen proberen uit te sluiten.
  • Daarna is een bloedonderzoek nodig. Via analyse van het bloed kan de graad van ontsteking worden bepaald en de werking van nieren en lever gecontroleerd worden. Maar er wordt ook gezocht naar specifieke reumatoïde merkers.
  • Er wordt ook een radioscopie van de handen, polsen, voorvoeten en alle andere aangetaste gewrichten genomen om zicht te krijgen op de osteo-articulaire beschadiging. Soms kan ook een echografie nuttig zijn.

De bedoeling van de behandeling is niet zozeer een genezing van reumatoïde artritis, maar eerder een remissie van de toestand waarbij de pijn, de ontsteking en de letsels verdwijnen. De resultaten moeten op de bloedmarkers en de radioscopie zichtbaar zijn. De patiënt moet regelmatig op controle (alle 2 à 3 maanden) om de therapie eventueel aan te passen en eventuele bijwerkingen in het oog te houden.

Slotsom: ga zo vroeg mogelijk naar een reumatoloog. Dan zult u optimaal profijt kunnen halen uit de nieuwe therapieën.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 14/04/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/11/2016 - 15h06

FMC, le Quotidien du Médecin, 31 maart 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ