Reumatoïde artritis: snel gediagnosticeerd, snel behandeld

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 10/09/2002 - 00h00
-A +A

Als u gewrichtspijn hebt, moet u snel uw arts raadplegen. Als u aan reumatoïde artritis lijdt, zal de evolutie beter zijn als u snel wordt behandeld.

PUB

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte van de gewrichten. 2 tot 3% van de Belgische bevolking lijdt aan reumatoïde artritis, vooral vrouwen van 30 tot 55 jaar. RA is geen dodelijke ziekte, maar vernietigt de gewrichten, met pijn en op lange termijn een handicap tot gevolg. Men kan de ziekte nog niet genezen, ook niet met het huidige therapeutisch arsenaal, maar er bestaan toch doeltreffende basisbehandelingen.De basisbehandelingen kunnen de evolutie van de ziekte echter gunstig beïnvloeden, maar men moet dan wel snel handelen. De diagnose moet dus vroegtijdig worden gesteld om de progressie zo goed mogelijk tegen te gaan. En dat is enkel mogelijk als de behandeling tijdig worden ingesteld. Bij vermoeden van reumatoïde artritis (zwelling van minstens drie gewrichten, ochtendstijfheid, enz.) raden de wetenschappers de patiënt aan zich tot een specialist te wenden. De resultaten van een recente studie tonen namelijk aan dat de evolutie van de RA beter is als de patiënten door een reumatoloog worden behandeld. Een uitstel van meer dan 12 weken zal de kansen op verbetering van de ziekte en van de evolutie op lange termijn reeds verminderen. De auteurs preciseren dat niet-steroïdale ontstekingsremmende middelen (of niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen, NSAI) door hun pijnstillende (analgetische) werking de eerste tekenen en symptomen kunnen maskeren. Men mag er dus geen misbruik van maken.En neem vooral geen geneesmiddelen op eigen houtje, dus geen zelfmedicatie! Als de pijn niet verdwijnt met een pijnstiller, moet u een arts raadplegen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 10/09/2002 - 00h00 Emery P. et al., Ann. Rheum. Dis., 61: 290-7, 2002-08-21.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Reuma: verband met cafeïnevrije koffie? Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Reumatoïde artritis is een aandoening die vooral de gewrichten van handen en voeten aantast. De oorzaak van de ziekte is niet gekend. Men vermoedt echter dat bepaalde voedingsmiddelen en met name koffie een risicofactor zijn. Een recente studie toont...

Reumatoïde artritis: een vrouwenziekte? Geüpdatet op 22/03/2010 - 00h00

Reumatoïde artritis kan op elke leeftijd zowel mannen als vrouwen treffen, maar in werkelijkheid worden meer vrouwen dan mannen met de aandoening geconfronteerd. En ten opzichte van mannen, hebben vrouwen er ook meer last van. Onlangs werd in 25 land...

Wat weet u over artritis? Gepubliceerd op 16/12/2015 - 14h45

Artritis staat voor een geheel van aandoeningen die zich manifesteren door een ontsteking van een gewricht. Artritis kan op elke leeftijd optreden, maar het risico op artritis stijgt wel met ouder te worden.

Meer artikels