• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Reumatoïde artritis: de patiënten wachten steeds op hun geneesmiddelen

Reumatoïde artritis: de patiënten wachten steeds op hun geneesmiddelenIn België lijden bijna 75.000 mensen aan reumatoïde artritis. Duizenden patiënten staan reeds meer dan 2 jaar op de wachtlijst om een nieuwe behandeling te krijgen voor die invaliderende en zeer pijnlijke aandoening.

Naar het Franse voorbeeld

Er bestaan behandelingen, maar om budgettaire redenen krijgen veel zwaar zieke patiënten deze geneesmiddelen niet! In Frankrijk heeft Jean-Francois Mattéi, minister voor Volksgezondheid, onder druk van de patiënten en de reumatologen, die vinden dat ze een onaanvaardbare keuze moeten maken (aan welke patiënt gaan we het geneesmiddel voorschrijven en aan wie niet?), recent beloofd het aantal behandelingen in 2003 te verdubbelen zodat tegen het einde van volgend jaar meer dan 10.000 patiënten met de recentste geneesmiddelen kunnen worden behandeld.Bijna 75.000 landgenoten lijden aan reumatoïde artritis, een ziekte die de gewrichten vernietigt en gepaard gaat met misvormingen. Men beschikt nu over nieuwe “revolutionnaire geneesmiddelen” die de evolutie van de ziekte blokkeren, namelijk de TNF-antagonisten infliximab (Remicade) en etanercept (Enbrel). Die geneesmiddelen kunnen het leven van de patiënten radicaal veranderen. Niet alleen vermindert de pijn, sommige patiënten kunnen na meerdere jaren invaliditeit weer het werk hervatten.

Zeer dure therapieën

Die geneesmiddelen zijn echter zeer duur: ongeveer 9.200 euro per jaar per patiënt, wat gedeeltelijk verklaart waarom de overheid beperkingen oplegt. Op dit ogenblik zou 50% van de patiënten met de zwaarste vorm van de ziekte die geneesmiddelen terugbetaald moeten krijgen, maar in werkelijkheid heeft nog geen 10% toegang tot die behandeling.

Die financiële polemiek, die nochtans niet van gisteren dateert, rakelt het probleem van de buitenissige kosten van bepaalde geneesmiddelen die door ziekenhuizen worden geleverd, weer op.

Artikel gepubliceerd door op 17/12/2002

Bronnen: Le Quotidien du Médecin, 28 november 2002.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten