Reuma: verband met cafeïnevrije koffie?

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 02/03/2002 - 00h00
-A +A

Reumatoïde artritis is een aandoening die vooral de gewrichten van handen en voeten aantast. De oorzaak van de ziekte is niet gekend. Men vermoedt echter dat bepaalde voedingsmiddelen en met name koffie een risicofactor zijn. Een recente studie toont aan dat mensen die regelmatig cafeïnevrije koffie drinken, vaker reumatoïde artritis ontwikkelen.

PUB

Reumatoïde artritis is een inflammatoire aandoening van de gewrichten, in de volksmond "reuma" genaamd. De ontsteking leidt tot een misvorming van de gewrichten en pijn die het bewegen bemoeilijkt. Meestal worden de gewrichten van de handen, de pols en de voorvoet aangetast.Over het algemeen ontstaat de aandoening tussen de leeftijd van 40 en 60 jaar. De oorzaak ervan is niet gekend. Men vermoedt echter dat bepaalde voedingsmiddelen een risicofactor zouden kunnen zijn en daarbij wordt vooral koffie met de vinger gewezen.

Een vroegere studie had reeds aangetoond dat een hoge koffieconsumptie (meer dan 4 koppen per dag) het risico op reumatoïde artritis verhoogt. In recente studies onderzochten Amerikaanse onderzoekers het effect van een matige, maar regelmatige consumptie van koffie, cafeïnevrije koffie en thee op de incidentie van reumatoïde artritis. Meer dan 30.000 vrouwen van 55 tot 69 jaar werden gevolgd. Geen enkele vrouw vertoonde bij opname in de studie in 1986 tekenen van artritis. Tien jaar later hadden 158 vrouwen een artritis ontwikkeld. De onderzoekers gingen dan na welk percentage van de vrouwen met artritis regelmatig thee, koffie of cafeïnevrije koffie dronken. Daarbij is gebleken dat het drinken van cafeïnevrije koffie het optreden van reuma in de hand kan werken. Gewone koffie en thee hadden geen significante invloed. Thee blijkt zelfs een beschermend effect te hebben.

Het is dus duidelijk dat er een verband bestaat tussen cafeïnevrije koffie en artritis, maar wat daar precies de oorzaak van is, is niet gekend. De wetenschappers moeten nog onderzoeken welk effect cafeïnevrije koffie op de gewrichten heeft.Thee en gewone koffie blijken dus geen risico in te houden, maar overdaad schaadt: cafeïne heeft immers een opwekkend effect. Anderzijds is het dus waarschijnlijk beter geen cafeïnevrije koffie meer te drinken, maar eerder gewone koffie of een kruidenthee vóór het slapengaan in de late avond.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 02/03/2002 - 00h00 Mikuls et al. Arthritis Rheum 2002; 46:83.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Sofievm

interessant!
http://www.e-gezondheid.be/een-bakje-troost-goed-tegen-depressie-en-har…

En http://www.koffie-machine.be/koffie-stimulerend-en-geneeskrachtig#more-… hier staat ook dat het goed is voor het hart en bijvoorbeeld de bloeddoorstrooming. Vraag me af of er dan ook nog bewijzen zijn daarvan

mvg

PUB
Lees ook
Koffie en cafeïne: goed of slecht? Gepubliceerd op 13/04/2017 - 15h58

De lijst van de wetenschappelijk bewezen of vermeende voor- en nadelen van koffie en cafeïne is bijzonder lang. Honderden studies zijn verschenen, waarvan de resultaten elkaar soms tegenspreken.

Jicht: het percolatoreffect... Geüpdatet op 05/06/2007 - 00h00

Een lange termijnstudie toont het verband aan tussen de consumptie van koffie en een daling van het risico op jicht. Dat effect blijkt er niet te zijn bij andere cafeïnehoudende dranken.

Reumatoïde artritis: ziekte en behandeling Gepubliceerd op 22/11/2016 - 15h06

Voelen uw handen en polsen vaak pijnlijk en gezwollen aan? Misschien hebt u dan wel reumatoïde artritis . Deze vorm van reuma komt vaak voor, vooral bij vrouwen en het vaakst vanaf de leeftijd van 40. Deze aantasting van de gewrichten van handen en v...

Meer artikels