Reuma: ook kinderen blijven niet gespaard

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/10/2004 - 00h00
-A +A

Reumaziekten komen niet alleen voor bij volwassenen en bejaarden. Sommige vormen kunnen al voorkomen tijdens de kinderjaren en worden samen "chronische juveniele artritis" genoemd.

PUB

Niet te verwarren

Bij reumaziekten mogen artrose en artritis niet met elkaar verward worden. Artrose is een gewrichtsslijtage, een aantasting van het kraakbeen, het weefsel dat de gewrichtsvlakken bedekt en sommige beenderen verbindt. Ze veroorzaakt pijn als het gewricht in kwestie beweegt of belast wordt. Artritis daarentegen is een plotselinge ontsteking van het synoviale membraan, dat de binnenkant van het gewricht bekleedt, behalve het kraakbeen. Artritis veroorzaakt hevige pijn, zelfs in rust, en een zwelling van het gewricht (met vochtophoping). Ze kan zeer invaliderend zijn.

Onder de 16 jaar en langer dan 3 maanden

De belangrijkste vormen van reuma bij kinderen worden samengebracht onder de noemer juveniele chronische artritis. De term 'juveniel' betekent dat de ziekte uitbreekt vóór de leeftijd van zestien jaar, terwijl 'chronisch' betekent dat de gewrichtsontsteking langer dan drie maanden aanhoudt. Er bestaan vier types kinderreuma:

  • het eerste type wordt gekenmerkt door algemene symptomen (koortstopstoten, eetlustverlies, vermageren, gezwollen lymfeklieren of vergrote milt) die de gewrichtspijn soms maskeren. Ze kunnen weken en zelfs maanden of jaren aanhouden. Een behandeling met ontstekingsremmers van het type aspirine volstaat meestal. In ernstiger gevallen is cortisone nodig.
  • het tweede type lijkt sterk op reumatoïde artritis bij volwassenen. Er worden verschillende gewrichten tegelijk getroffen, zowel de grote als de kleine, met een typische links/rechts-symmetrie. In tegenstelling tot de vorm bij volwassenen kan er botankylose (volledige onbeweeglijkheid) ontstaan, vooral aan de polsgewrichten. Net als bij volwassenen kan er een long-, borstvlies-, huid-, spier- of zenuwontsteking optreden. Bij dit type reuma worden ontstekingsremmers van het type aspirine voorgeschreven of, in ernstiger gevallen, dezelfde basismedicatie als bij volwassenen.
  • het derde type is een ontsteking van een klein aantal gewrichten - zelden meer dan drie en meestal aan de onderste ledematen - die vaak gepaard gaat met een chronische peesontsteking. Ze treft vooral jongens van 10 tot 12 jaar en vertoont gelijkenissen met spondyloartropathie tijdens de volwassenheid. Dit type reuma kan gepaard gaan met uveïtis, een acute oogontsteking. De symptomen verdwijnen meestal na de leeftijd van 16 jaar, zonder duidelijke letsels na te laten.
  • het vierde type tast één of twee gewrichten aan, komt voor bij meisjes rond de 8 jaar en kan een oogontsteking veroorzaken. Deze oogproblemen zijn aanvankelijk discreet, maar kunnen het gezichtsvermogen zwaar aantasten als ze niet tijdig behandeld worden.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/10/2004 - 00h00 Persconferentie van de vzw 'Confédération pour la Lutte contre les Affections Inflammatoires Rhumatismales - CLAIR' (Confederatie voor de Strijd tegen Reumatische Ontstekingsziekten'), september 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat weet u over artritis? Gepubliceerd op 16/12/2015 - 14h45

Artritis staat voor een geheel van aandoeningen die zich manifesteren door een ontsteking van een gewricht. Artritis kan op elke leeftijd optreden, maar het risico op artritis stijgt wel met ouder te worden.

Heb ik artrose of artritis? Gepubliceerd op 16/05/2017 - 15h12

Hebt u last van uw gewrichten ? Hoe kunt u weten of u artrose of artritis hebt? Deze twee aandoeningen hebben namelijk niet alleen een verschillende oorzaak, ook de symptomen verschillen. We zetten de verschillen even op een rijtje.

Reuma: verband met cafeïnevrije koffie? Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Reumatoïde artritis is een aandoening die vooral de gewrichten van handen en voeten aantast. De oorzaak van de ziekte is niet gekend. Men vermoedt echter dat bepaalde voedingsmiddelen en met name koffie een risicofactor zijn. Een recente studie toont...

Meer artikels