Reuma: mik op vitamine C

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Sabine Dupont, gezondheidsjournaliste op 24/08/2004 - 00h00
-A +A

Wie weinig groenten en fruit eet, zou meer risico lopen op reumatoïde polyartritis. Dit verband is nog sterker voor vitamine C: hier verdrievoudigt het risico zelfs! Een interessant inzicht voor primaire preventie…

PUB

De analyse had betrekking op de deelnemers aan de grote Europese studie "Epic" (European Prospective Investigation of Cancer). Alle vrijwilligers vulden gedurende meer dan een week een voedingsdagboek in. Dat leverde een nauwkeurig beeld op van ieders eetgewoonten. Tijdens de studie (meer bepaald tussen 1994 en 2001) deden zich 73 gevallen voor van reumatoïde polyartritis (RP), waarbij minstens twee gewrichten gedurende minimum één maand ontstoken waren.

De auteurs stellen inzake groenteconsumptie en het risico op RP geen significant verschil vast tussen RP-patiënten en niet-RP-patiënten. Wel bestaat er een positieve correlatie tussen weinig fruit eten en het risico om RP te ontwikkelen. Die correlatie is nog sterker als het om de inname van antioxidanten en meer bepaald van vitamine C gaat. Zo lopen de kleinste vitamine C-verbruikers (minder dan 56 mg/dag) 3,3 keer meer risico op RP. Het precieze werkingsmechanisme is nog niet ontrafeld, maar dat vitamine C een antioxiderende werking heeft, staat vast. We preciseren hierbij dat de studie geen rekening hield met twee andere momenteel bekende risicofactoren voor PR: roken en zwaarlijvigheid.

Dit resultaat levert interessante inzichten op voor de primaire preventie van deze aandoening en zet de aanbeveling om minstens 5 porties groenten en fruit per dag te eten (ongeacht de leeftijd), kracht bij.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Sabine Dupont, gezondheidsjournaliste op 24/08/2004 - 00h00 Annals of Rheumatologic Diseases, 63 : 843-847, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
CVA en overleving: de rol van vitamine C Geüpdatet op 20/05/2008 - 00h00

Vitamine C heeft een tonisch effect, vooral in de wineter. Maar een regelmatige en voldoende hoeveelheid vitamine C is ook gunstig op lange termijn. Meer bepaald voor een aantal slagaders die de hersenen van het nodige bloed voorzien…

Fruit met glans in de kijker Geüpdatet op 29/06/2004 - 00h00

Volgens een heel uitgebreide studie die in de Verenigde Staten werd uitgevoerd, beschermt regelmatig fruit eten tegen de ontwikkeling van leeftijdgebonden maculopathie, een oogziekte die het risico van blindheid doet toenemen.

Vitamine C: een hulpmiddeltje voor het hart? Gepubliceerd op 03/02/2010 - 00h00

Hart- en vaataandoeningen komen heel veel voor, het is dan ook van het grootste belang dat de preventieve factoren in kaart worden gebracht. Uit tal van biologische en biochemische gegevens zou blijken dat de concentratie aan vitamine C in het bloed...

Meer artikels