Reuma: 4 voedingswaren om op uw menu te zetten

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/03/2018 - 12h58
-A +A

Onze gezondheid wordt voor een groot deel bepaald door onze voeding. Al onze organen zijn erop aangewezen om goed te kunnen werken. Dat geldt evengoed voor onze gewrichten. Wat moeten we dan eten om reumatische pijnen te bestrijden?

PUB

Dr. Max Tétau, specialist in de complementaire geneeskunde, somt in zijn boek "Rhumatismes: votre ordonnance naturelle", vier groenten op die elke reumapatiënt in zijn winkelkarretje zou moeten leggen als hij zijn inkopen doet.

Eet bij voorkeur rauwe groenten verwerkt in een slaatje of gestoomde groenten. Zo blijven de vitamines en mineralen het best bewaard. Een vers gemixt groentesapje bij het ontbijt is ook een uitstekende manier om groenten binnen te krijgen.
 

Selderij

Er bestaan twee variëteiten: bleekselderij en knolselder. De bladeren en stelen ervan zijn rijk aan aromatische oliën, hars, vitamines van de groep B en minerale zouten.
Gemixt tot een sapje werkt de groente versterkend en vermindert ze reumaklachten.
 

Kool 

Kool helpt om af te vallen, maakt de gewrichten soepeler en zuivert de huid. Deze groente is rijk aan vitamine C en vitamine K. Ze bevat een zwavelhoudende olie die antiseptisch en vochtafdrijvend werkt, maar ze is ook goed tegen reuma. Dagelijks te nuttigen als vers geperst sapje. Rode kool (rijk aan pigmenten) heeft een sterkere werking dan witte kool.
 

Tomaat

Tomaat is heilzaam bij reuma door het hoge gehalte aan lycopeen en antioxidante carotenoïden. Zorg er wel voor dat ze goed rijp zijn, want onrijpe tomaten zijn giftig, net zoals de steel en de bladeren. Die toxische eigenschap komt voort van het alkaloïde solanine, een gifstof die verdwijnt als de tomaat rijp wordt.
Elke dag een groot glas tomatensap beschermt het kraakbeen.
 

Look

Zijn scherpe en irriterende geur wordt veroorzaakt door een zwavelhoudende olie die antiseptisch werkt. Look is rijk aan kalium, oligo-elementen, vitamines en jodium.
Gebruik het bij voorkeur in salades, bijvoorbeeld in een vinaigrette. Look is ook een sterk diureticum.
 

Kruiden 

Ook fijne tuinkruiden en Provencaalse kruiden hebben sterke antioxidante eigenschappen. Bieslook, bonenkruid en dragon zijn het meest doeltreffend. Peterselie moet u dan weer met mate gebruiken, vanwege het hoge gehalte aan oxaalzuur.

Mensen met reuma zullen ook erg heilzame effecten ondervinden als ze de volgende groenten regelmatig op hun menu zetten: wortelen, sla, veldsla, mierikswortel en rammenas, topinamboer (aardpeer) en schorseneren.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 29/05/2007 - 00h00 en geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/03/2018 - 12h58

"Rhumatismes: votre ordonnance naturelle", Dr. Max Tétau, uitgeverij Alpen.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
De deugden van groene kool Gepubliceerd op 12/02/2016 - 12h51

Kool is een bijzonder interessante groente, onder meer wegens zijn kankerbestrijdende eigenschappen. Bovendien is kool net als de meeste kruisbloemigen bijzonder rijk aan vitamines.

Alles wat u nog niet wist over vitamine C Gepubliceerd op 08/12/2014 - 16h57

Vitamine C is ongetwijfeld een van de best bekende vitamines. We associëren ze met de oranje kleur van sinaasappelen en andere citrusvruchten, en ze wordt al jaren aanbevolen om ons afweersysteem te versterken. Maar kennen we deze vitamine wel zo goe...

Meer artikels