• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Tips (0)

Restjes verwerken zonder risico voor de gezondheid

Restjes verwerken zonder risico voor de gezondheid

We moeten geen eten verspillen of weggooien, maar we mogen ook het risico niet lopen om ziek te worden na het eten van oude restjes. 

Hoe kunt u uw restjes goed bewaren om ze te gebruiken zonder risico op een voedselvergiftiging?

Niets laten rondslingeren

Alle rauwe of gekookte levensmiddelen zitten vol bacteriën. Sommige zijn schadelijk, andere niet of toch veel minder. Dat is heel normaal. Maar als sommige van die bacteriën zich ongecontroleerd gaan vermeerderen, kan dat systeem overbelast raken.

Warmte, broeierige vochtigheid en drukkend, onweerachtig weer zijn typische omstandigheden waarin de bacteriën zich beginnen te vermeerderen in schotels en gerechten die niet volledig worden leeggemaakt.

Of u nu met twee of met vijftien aan tafel zit, maak er een gewoonte van om de resten van het voorafje meteen in de koelkast te zetten,  dus voor u aan het volgende gerecht begint. En doe natuurlijk systematisch hetzelfde met de andere gerechten tijdens de maaltijd.

Het is een kleine moeite en u kunt ze later dan verder opbergen. Maar zolang  is er alvast geen gevaar dat de bacteriën beginnen te woekeren.

Afdekken

U hebt natuurlijk ook de goede gewoonte om uw restjes in plastic dozen op te bergen. Zo kan er geen lucht aan.

Als u niet genoeg dozen hebt of niet het juiste formaat van dozen, kunt u het bord, de kom of de kleine schotel waarin u de restjes doet, afdekken met huishoudfolie.

Dek alles wat in stukken of repen gesneden is zo snel mogelijk af. Dat kunnen rauwe groenten die u bij de bereiding niet hebt gebruikt, restjes kip en gebraad, brood, enz.

Als u een kaasschotel hebt gegeven (met goede kazen van bij de kaasboer), dekt u ze ook beter af met huishoudfolie dan ze weer in de verpakking te doen. De kazen blijven zo nog dagen goed zonder enig gevaar.

Op die manier zijn al die producten volledig geïsoleerd en zullen de bacteriën zich minder makkelijk vermeerderen. Het voedsel droogt bovendien niet uit en neemt minder plaats in uw koelkast in.

Artikel gepubliceerd door op 17/07/2012

Vindt u het artikel interessant?