Reizigers: wanneer moet u een behandeling starten tegen malaria?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/07/2014 - 09h51
-A +A

Reizigers die naar een exotische bestemming trekken, wordt systematisch een profylactische behandeling tegen malaria aanbevolen. Maar uiteindelijk zijn er weinig mensen die zich schikken naar die aanbeveling. Is die behandeling echt zo hinderlijk en is er echt sprake van mogelijke bijwerkingen?

Prof. Olivier Bouchaud* geeft ons de nodige informatie over deze essentiële vragen betreffende de preventie tegen malaria.

Is het goed voor mij?

De meeste mensen vragen zich af of die behandeling echt voor hen geschikt is: bezoek aan een laag- of middelmatig endemisch land, verblijf van korte duur (2 of 3 weken), verblijf tijdens het droge seizoen, bescherming tegen de muggen, 'steriele' verblijfsvoorwaarden (hotel, georganiseerde reis, westerse voeding...), enz. Deze overwegingen zijn slechts gedeeltelijk gerechtvaardigd, vermits men uiteraard rekening moet houden met het risicogehalte van het land in kwestie, met het seizoen en de blootstellingsperiode. Samengevat: u moet goed onthouden dat u zich altijd moet beschermen tegen muggenbetenen dat er twee gebieden bestaan:

  • Afrika ten zuiden van de Sahara, waar het risico veruit het grootste is en waar in de meeste gevallen een chemoprofylaxe zich opdringt. Chemoprofylaxe is de medische term die gebruikt wordt wanneer de preventieve maatregelen bestaan uit het toedienen van geneesmiddelen.
  • Azië/Zuid-Amerika, waar het risico veel lager ligt en waar, voor een kort verblijf (10 tot 14 dagen) op de klassieke toeristische plekken, gewoonlijk geen chemoprofylaxe nodig is.

 

Nachtmerrieachtige behandeling?

Heel wat mensen hebben geen zin om een preventieve behandeling te volgen. Ten eerste, omdat het moeilijk vol te houden is (dagelijks een geneesmiddel nemen vóór, tijdens en na het verblijf) en ten tweede en vooral omdat de behandeling kan leiden tot heel vervelende bijwerkingen die het verblijf zouden kunnen verknoeien. Deze overtuiging is niet echt gerechtvaardigd: elk geneesmiddel kan bijwerkingen veroorzaken. Dat is ook het geval met antimalariamiddelen, maar meestal worden deze goed verdragen. Lariam® heeft niet bij iedereen een goede reputatie omwille van de ongewenste neuropsychiatrische bijwerkingen die inderdaad mogelijk zijn, maar waarvan de frequentie door sommigen werd overdreven. Het probleem is dat mensen dikwijls elk hinderlijk symptoom toeschrijven aan het geneesmiddel dat zij op dat ogenblik nemen, ook al is dat geneesmiddel daar in heel wat gevallen niet verantwoordelijk voor.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 17/07/2007 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/07/2014 - 09h51
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Serene reis Geüpdatet op 30/07/2002 - 00h00

Als u een verre reis wil ondernemen, moet u eerst uw arts raadplegen! U moet misschien worden ingeënt (of gevaccineerd): u moet de verplichte inentingen hebben gekregen en soms moet u meerdere dagen vóór het vertrek nog extra vaccins krijgen.

Genetisch gewijzigde muggen tegen malaria! Geüpdatet op 10/06/2002 - 00h00

Door genetische manipulatie zou men de strijd kunnen aanbinden tegen muggen die malaria overdragen! Amerikaanse en Duitse onderzoekers zijn er inderdaad in geslaagd transgene muggen voort te brengen die de ziekte niet op de mens kunnen overdragen.

Malaria: vaste dosis en slechts één keer per dag Geüpdatet op 20/03/2007 - 00h00

Het middel AS plus AQ is een van de vier geneesmiddelen op basis van artemisinine dat sinds 2001 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) wordt aanbevolen om de ontwikkeling van resistentie tegen malaria te verminderen. Het is voortaan ook verkrijg...

Meer artikels