• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Rede of emotie: beide zijn belangrijk!

Rede of emotie: beide zijn belangrijk! Er is ons geleerd om rationeel na te denken over onze keuzes. Maar of dat wel altijd de juiste oplossing is, is nog niet zo zeker. De voor- en nadelen van een bepaalde keuze op een rijtje zetten, kan u wel een idee geven, maar biedt zeker niet dé oplossing om de knoop door te hakken.

Een voorbeeld: u krijgt een heel interessante werkaanbieding, maar uw nieuwe werkplek is wel een heel eind van bij u. U aarzelt: verhuizen of niet? Uw familie woont in de buurt, uw kinderen hebben hier hun vrienden, u bent hier goed ingeburgerd. Is verhuizen om iets meer te verdienen, wel echt de moeite waard? Alleen ú kunt die vraag beantwoorden, maar zeker niet op basis van een logische vergelijkingstabel! Sommige elementen zijn nu eenmaal niet meetbaar: bent u sociaal, maakt u snel vrienden? Zal uw nieuwe regio u bevallen of niet? Is uw partner voor of radicaal tegen? Bent u avontuurlijk aangelegd of bent u integendeel als de dood voor verandering? Stuk voor stuk vragen die u moet stellen, naast een hele reeks andere die door uw hoofd spoken. Ga ze vooral niet uit de weg.

Ziehier de beste manier om de beste oplossing te kiezen: ga rustig zitten, sluit uw ogen en stel u uw nieuwe leven voor. Hoe ziet en voelt u zichzelf? Het is die toekomstprojectie en wat u erbij voelt die u een idee kunnen geven van wat u echt wilt. Misschien zult u later toegeven: "Nee, ik wil hier niet weg: ik woon aan de Kust, en de zee is voor mij essentieel. Zonder haar zou ik me slecht voelen". Mogelijk wordt u uitgelachen of wordt u een gebrek aan moed verweten, maar alleen uzelf weet wat goed voor u is. Maar u kunt integendeel ook beslissen: "Ik hou van avonturen en risico's. Ik heb hier alles wat ik wil, maar ik verveel me. Ik voel dat ik een radicaal nieuw perspectief nodig heb in mijn leven in plaats van te stagneren". Dat betekent niet dat u wegvlucht voor het heden, wél dat u aan verandering toe bent.

De beste raad die u kunt krijgen, luidt dan ook als volgt: "Volg uw eigen weg en laat u niet van uw stuk brengen door negatieve commentaar". Als u slaagt, zult u gelukkig zijn, als u problemen krijgt, zult u ze beslist overwinnen en zal blijken dat u uiteindelijk de juiste beslissing hebt genomen. Dat is veel moeilijker als u de raad van iemand anders volgt. In dat geval zult u zichzelf misschien verwijten dat u er niet in geslaagd bent uw diepste wil door te drijven.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 12/07/2005

Vindt u het artikel interessant?